Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
стабло

Објављено:

22/07/2020
Дигитализација културног наслеђа – Јавна промоција пројекта Стабло
22/07/2020

У петак, 24. јула у 19 часова биће одржана јавна промоција пројекта „Дигитализација културног наслеђа (Стабло)“ и разговор са сарадницима и истраживачима на овом пројекту. Публика ће путем онлајн стрима на званичној Фејсбук страници посвећеној алтернативној и андерграунд сцени Новог Сада, Алтернативе НовиСад, моћи да присуствују разговору у вези са овим пројектом.

стабло

Саговорници ће се у онлајн разговор укључити делом из КЦ Лаб, а делом са других локација, у складу са прописаним мерама у вези са тренутном епидемиолошком ситуацијом. У разговору ће учествовати:

  • Петар Митрић, филмски критичар из Суботице,
  • Даница Бићанић, академска уметница из Новог Сада,
  • Зоран Пантелић, уметник и продуцент из Новог Сада,
  • Михајло Обренов , музичар и филмски режисер из Новог Сада и
  • Зоран Булатовић Бале, музичар и заступник ДаДа Јок удружења из Новог Сада

Након разговора, с почетком у 20:30 У КЦ Лаб биће одржана пројекција филма о новосадској алтернативној и андерграунд музичкој сцени. Филм Контакт односи се на период од 1989. до 2017. године и обухвата 140 саговорника који говоре испред више од 500 новосадских бендова. Редитељ филма је Михајло Обренов.

Дигитализација културног наслеђа (Стабло)“ је пројекат у оквиру кога се систематизовано развија историјска генеза појава алтернативних уметничких пракси и који равноправно са званичном културом доприносе идентитету Града, што управо и представља главни циљ пројекта.

Основна идеја пројекта СТАБЛО је усмерена на свеобухватну валоризацију и промоцију алтернативне културе и она ће да буде представљена онлајн као бесплатна база података. Пројекат је финансирала Фондација Нови Сад 2021 – Европска Престоница Културе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.