Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/10/2019
Страни медији о Новом Саду и Европској престоници културе
31/10/2019

Недавно је пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ обележио тачно три године од када је војвођанска престоница званично проглашена једним од културних центара света у 2021. години. У Бриселу је тада панел независних експерата Европске комисије донео одлуку да Нови Сад понесе титулу Европске престонице културе, а вест је одјекнула како у домаћим, тако и у светским медијима. Од тада до данас светски медији прате развој и дешавања у оквиру овог пројекта и извештавају своју публику о туристичким и културним потенцијалима Новог Сада.

Најрелевантнији светски туристички портал Lonely Planet сврстао Нови Сад на своју чувену листу 10 градова које треба посетити, а у склопу припрема за Европску престоницу културе. Ту вест су пренеле и бројне друге светске медијске куће као што су CNN, Forbs, Independent, Marie  Claire… Претходних година су о Новом Саду  и титули Европске престонице коју носи писали ирски, шкотски, амерички  и британски  портали из културе, као и угледни Independent  и други  медији.

Чак 13 мањинских медија у Европи је известило је о новосадској  титули Европске престонице културе као пројекту који оживљава културу у овом граду и који ће оставити иза себе бројне инфраструктурне промене, као што су културне станице и друга места за конзумирање културе.

У питању су каталонски  и баскијски  медији у Шпанији, мађарски у Словачкој, Румунији  и Србији, пољски  у Литванији, словеначки  у Италији, дански  у Немачкој и немачки  у Данској, као и други  портали мањинских  медија, попут јужнотиролских  и каталонских,  уључујући и најстарији дневни лист у Немачкој Сербске  новини који излази на горњолужичком српском језику.

Египатски водећи медиј Egypt Today, извештавајући о сусрету египатског  министра културе Инаса Абдел-Дајема и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, истакао је да је у последње две године значајно увећано присуство египатске културе и уметности у овом граду, док је Ahram online пренео додатне закључке из ових успешних  билатералних односа – да је култура најбољи начин за успостављање веза међу народима.

Еминенти Lonely Planet недавно је поново посветио пажњу Новом Саду и видљивим променама у културном животу овог града од како се развија пројекат Европска престоница културе, поново га на тај начин препоручивши туристима из целог света.

Све ове објаве су веома важне за представљање културних  могућности Новог Сада, којег 2021. године очекује армија посетилаца и уживалаца културних догађаја из целог света, када ће Нови Сад, уз Темишвар и Елефсину бити један од центара европске културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.