Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
стрип-цртачи

Објављено:

08/09/2020
Стрип-цртачи учесници колоније за израду таписерија
08/09/2020

Овогодишња Колонија таписериста „Бошко Петровић”, коју организује Градска установa за израду таписерија „Aтеље 61”, а која негује дугу традицију, доноси иновације у својој организацији – учесници Колоније ове године неће бити сликари, него стрип-цртачи!

Oд понедељка до петка (7 – 11. септембра), у „Атељеу 61” на Петроварадинској тврђави биће одржан колонијски сазив „Хероји свакодневице” као увод у прву фазу пројекта „Стрип на таписерији”, који ће бити реализован у оквиру пројекта „Нови Сад – Европске престонице културе”.

Током овогодишње селекције уметника биће представљени уметници различитих генерација, стилова и усмерења, а све их карактерише неоспоран квалитет.

Учесник на колонији биће Жељко Пахек, оснивач београдског „круга двојке” и једини југословенски аутор чија су сва дела објављена у најпрестижнијем америчком специјализованом стрип-магазину „Хеви Метал”, те Ђорђе Миловић, такође вишеструко објављиван у Француској, за којег је најеминетнији стрип критичар , Пол Гравет, рекао : „У правим сликарима Жељку Пахеку, Ђорђу Миловићу и Зорану Туцићу имамо савремене ставараоце од истински међународног значаја”.

Младе наде, већ доказане у свом раду, представљају Драгана Купрешанин, докторанткиња Универзитета уметности у Београду, запажена по експерименталним формама, међу којима је и револуционарни приступ „Стрип за слепе и слабовиде”, изложен у галерији Задужбине Илије М. Колараца, као и Невена Марковић, која својим награђиваним радовима одржава квалитет домаћег стрипа на највишем нивоу и представља значај подршке новим ауторима.

Дејан Ненадов је припадник златне генерације новосадског стрипа, који је са својим албумом „Елазар” препознат својевремено као национални стрип-аутор, а 14 његових албума је објављено од стране најпрестижнијих издавачких кућа Француској. Дејанов интелектуални спој стрипа и литературе доприноси спајању два изражајна медија, уз веома особен и снажан графички изражај.

Ива Атоски развија нове и експерименталне форме, спаја скулптуру и стрип, креира метаморфозе уметничких дисциплина. Такав креативни набој је немогуће фокусирати у једну форму. Њен рад је био запажен и ван граница земље, те је поред домаћих изложби била и резидент у Cité Internationale des Arts у Паризу.

Сасвим другачији ликовни израз и приступ доноси нам Бојан Милојевић Астеријан, добитник признања „Најбоље остварење у домену алтернативног стрипског језика” (СКЦ 2019), који својом естетиком трансхуманизма обрађује теме које су некада биле научна фантастика, упозоравајући на мрачну будућност нашег глобалног постојања.

Серјожа Попов, чувар традиционалних ликовних израза, намењених пре свега деци, али и одраслима, доноси нам избалансирани спој класичне српске традиције црквеног сликарства освеженог савременим приступом и високoм етичко-васпитно функцијом.

Марија Ристић, историчарка уметности, кустоскиња и критичарка, од 2015. године се активно бави радом на савременој културној и уметничкој сцени наших простора и организовањем ликовних колонија, као и групних и ауторских изложби. Ауторка је 16 предговора жирираних изложби, а овом приликом ће одржати неколико предавања на теме развоја таписерије и српске илустрације, упоредним приказом и могућностима мултиформе које ова колонија омогућава.
Зоран Стефановић, академски уметник, културни радник, истраживач, драматург и докторанд на Универзитету уметности у Београду, има три деценије дуго искуство у сектору медија, културе и хуманистичких наука, у сарадњи са установама Европе и САД. Био је оснивач међународних
културних пројеката у области издаваштва, дигитализације, лексикографије и популарне културе.

Колонија ће бити отворена за јавност сваки дан, од 10 до 18 часова, у просторијама „Атељеа 61”.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.