Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/04/2015
„Стварајмо заједно“ и освојимо престижну титулу
16/04/2015

Позив за предлагање пројектних идеја за пројекат кандидатуре града Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године представљен је на конференцији за новинаре која је одржана у Културном центру Новог Сада. Циљ овог позива, симболички названог „Стварајмо заједно“, је креирање оригиналног и инвентивног програмског концепта и укључивање грађана и шире јавности у поступак кандидатуре. Позив је отворен за сва домаћа и страна физичка и правна лица, а критеријуми позива, као и све остале информације могу се пронаћи на адреси www.novisad2021.rs. Попуњене пријаве потребно је доставити на интернет адресу predlog@novisad2021.rs, најкасније до 15. маја 2015. године.

О овом позиву, на конфернецији за медије, говорили су Председник Организационог одбора Нови Сад 2021 др Андреј Фајгељ, Председник Програмског савета Нови Сад 2021 Момчило Бајац и Представник тима за састављање апликације Нови Сад 2021 Драгана Рајић.

– Пројекат Европска престоница културе доноси граду много бенефита, не само културних него и друштвених, привредних, она доводи туристе и инвестиције и уцртава град на мапу света. Ако освојимо ову титулу у наш град ће долазити људи који, можда, нису савим сигурни ни где је Европа, а камоли Србија, Војводина и градови у овом делу света. Ја вас све позивам да учествујете у овом пројекту јер он улази у завршну фазу, јер ми 23. октобра подносимо пријаву Европској комисији, па нам је зато потребна и ваша помоћ. Ако имате идеју, ако сањате о томе да нешто промените у свом граду, пријавите пројекат, и ја вам обећавам да ће он бити разматран по конкурсним критеријумима и по ни по чему више, рекао је Фајгељ.

Момчило Бајац је нагласио да су основни принципи којим су се водили при конципирању програмског дела и садржаја пројекта ЕПК 2021 наглашавање „генерацијског приступа“, јер пројекат треба да младима пружи шансу како би дали максималан допринос дугорочном развоју града. Други принцип је тај да се почнемо питати не само шта град може да учини за културу, већ шта култура може да учини за град.

– Вредности на којима је конкурс заснован су изградња заједништва на основу креативног стваралаштва, обједивање капацитета појединаца и организација, уређивање постојећих и креирање нових јавних простора за сусрет култура, предузетништва у култури и културног развоја уопште, и освежавање постојећих и креирање нових друштвених, културних и економских веза са локалним и иностраним партнерима, нагласио је Бајац.

Драгана Рајић је додала да на позив за подношење пројектних идеја могу да аплицирају институције културе, образовне инстиутуције, цивилни сектор, појединци, предузетници и други.

– Очекујемо да ће се велики број људи пријавити на овај конкурс, све информације се налазе на сајту КЦНС и на сајту Нови Сад 2021, а након 15. маја, када је крајњи рок за аплицирање, стручна комисија ће одабрати пројектне идеје које су довољно интересантне, нагласила је Рајићева.

Пре конференције за новинаре одржан је састанак председника Организационог Одбора Нови Сад 2021 и председника Програмског савета, др Андреја Фајгеља и др Момчила Бајца као и Татјане Калезић, са представницима новосадских медија. Овом приликом, уваженим гостима је представљен пројекат кандидатуре нашег града за Европску престоницу културе и активности Одбора и Савета у поступку припреме кандидатуре. Представљена је, такође, медијска стратегија Одбора и неке од планираних активности које предстоје у периоду до подношења кандидатуре. Господин Фајгељ и господин Бајац су изразили своје очекивање да ће Нови Сад добити ову престижну титулу. Основни мотив и разлог одржавања данашњег састанка је дискусија о улози медија у поступку кандидатуре и могућим видовима сарадње. Представници медија и домаћини разменили су досадашња искуства и изнели корисне предлоге будућих односа и сарадње. Закључено је да је медијска промоција изузетно значајан сегмент у поступку припреме и да је стога неопходно побољшати сарадњу у овој области. Изнети су такође, изузетно интересантни предлози за побољшање медијске видљивости пројекта.

Између осталог, закључено је да је потребна боља комуникација између организатора и медија, да не би било лоше направити неку врсту „медијског савета“, како би представници медија били у току са свим активностима, а речено је и да треба искористити све конкретне прилике за сарадњу.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.