Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/05/2019
Субота на Тргу галерија у знаку Публике у фокусу
30/05/2019

Обележавањем краја школске године, Међународног дана деце, али и краја сезоне бројних пројеката које Галерија Матице српске реализује у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021“ кроз јавни позив „Публика у фокусу“, Трг галерија у суботу, 1. јуна, биће место сусрета младих и деце.
У суботу, 1. јуна, програм почиње у 11 сати у великој Сали Саве Текелије када ће бити одржан концерт изненађења за бебе и родитеље који се реализује кроз пројекат „Одрастање уз уметност – Беба у Галерији“ у сарадњи са Београдском филхармонијом и Музичком омладином Новог Сада, а кроз јавни конкурс „Публика у фокусу“, Фондације „Нови Сад 2021“. Уколико не стигнете да своје бебе одведете на концерт у 11 сати, дођите у 12.30 када ће музичари поновити концерт за ваше најмлађе.

Такође, од 11 сати, на платоу испред Галерије, биће одржане радионице за децу „Оживимо Трг галерија“, док ће у 12.30 у парку испред Галерије бити уприличена изложба дечијих радова „Моја уметничка авантура“ која је организована у сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство“.
Захваљујући пројектима „Мала школа музеологије“ и „КУЛтура кроз Нови Сад“, који су реализовани кроз јавни позив „Публика у фокусу“ Фондације „Нови Сад 2021“, средњошколци су били активни учесници у креирању програма у Галерије Матице српске. Један од резултата ових бројних активности је и вођење кроз актуелну изложбу „Ђура Јакшић. Између мита и стварности“ које почиње истог дана у 17 сати, а на којем ће средњошколци укључени у реализацију пројеката, актуелну музејску поставку тумачити из свог угла.

Протекла школска година посебно је била у знаку најмлађих јер су кроз програме „Одрастање уз уметност – Беба у Галерији“, „Мала школа музеологије“ и КУЛтура кроз Нови Сад“, а у сарадњи Галерије Матице српске и Фондације „Нови Сад 2021“, деца и млади на занимљив и креативан начин уживали у уметности и култури.
Приређивање прославе 1. јуна на Тргу галерија, с једне стране указује на важност отворености установа ка деци и младима, док с друге стране, указује на значај овог трга као важне културне тачке града.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.