Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
јапан japan

Објављено:

27/11/2020
Подршка Јапана граду Новом Саду – Европској престоници културе
27/11/2020

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа за културу Далибор Рожић састали су се у Градској кући са генералним секретарoм јапанског комитета ЕУ — Јапан феста са седиштем у Токију Шуђи Когијем. Они су уз присуство представника Фондације „Нови Сад – Eвропска престоница културе“, директора Немање Миленковића и руководиоца сектора за међународну сарадњу, Вука Радуловића, разговарали о модалитетима сарадње, превасходно базираним на искуствима које господин Коги има као стручњак у раду са градовима носиоцима титуле Европске престонице културе. Захваљујући његовом личном ангажовању, до сада је подржано више од 40 градова престоница културе широм европског континента.

јапан

Градоначелник Вучевић се захвалио на исказаној подршци коју Јапански комитет ЕУ – Јапан фест континуирано пружа у виду повезивања Новог Сада и јапанских културних радника и уметника, чиме се подстиче културна размена. Како је нагласио Шуђи Коги, који је и раније био гост Новог Сада, та сарадња би требала да траје до године у којој се реализује пројекат Европске престонице културе, да би потом, током године титуле, Град подржао реализацију одређених пројеката који су повезани са промоцијом јапанске културе и уметности у Србији.

Представници Фондације Нови Сад – Европска престоница културе Немања Миленковић и Вук Радуловић нагласили су да је у току 2020. године Фондација у сарадњи са организацијом ЕУ — Јапан Фест из Токија, реализовала конкурс за финансијску подршку локалним уметницима и културним радницима за реализацију студијског и истраживачког путовања у Јапан у оквиру програма размене „Кизуна“. Како су рекли, циљ је био подстицање интернационализације културне сцене Новог Сада, повезивање локалних културних радника и уметника са партнерима из Јапана, а све то ради планирања заједничких културних и уметничких пројеката.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.