Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/11/2019
Супермоћни: Приступачност кроз седму уметност и радионице за децу
25/11/2019

Програм „Супермоћни“, који промовише инклузију, отвореност и једнаке шансе у креирању и конзумирању културних садржаја за сваког, почео је јуче у три културна простора. За данас, 25. новембар заказана је пројекција домаћег филма „Злогоње“ у 18 сати у културној станици Еђшег (Антона Чехова 4). Након пројекције филма биће дискусија са аутором филма Рашком Миљковићем.
То је филм који говори о разним темама – особама са инвалидитетом, вршњачким односима, проблемима младих, али на заиста приступачан начин. Филм је, иако на српском, титлован, говорни садржаји преводиће се на знаковни језик, што је веома важно када говоримо о приступачности на којој инсистирамо“, каже потпредседница Креативно афирмативне организације „Парнас“, Маријана Рамић. Та организација ће, поред филма „Злогоње“ у оквиру „Супермоћних“, организовати још три пројекције краткометражних филмова са Међународног филмског фестивала „Ухвати филм“ – 28. новембра у Кутку за културу на Сланој бари, 30. новембра у културној станици Еђшег и 3. децембра у културној станици Свилара.
„Парнас“ је једна од 30 локалних организација, превасходно активних удружења особа са инвалидитетом, које је повезао „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у оквиру програма „Супермоћни“.

„Фондација „Нови Сад 2021“ заједно са свима нама овај програм је направила како бисмо приказали уметност и ауторство особа са инвалидитетом, како бисмо видели да и особе са инвалидитетом итекако имају своје уметничке потенцијале. Такође, сви ми желимо да особе са инвалидитетом буду део активне публике, да се повећа њихово учешће у културним догађајима и скрећемо пажњу на приступачност културе у Новом Саду и приступачност уопште“, рекла је Рамић.

„Супермоћни“ ове недеље обухватиће и четири луткарске радионице за децу „Лутка као пријатељ“ у организацији удружења грађана „Театрило“, 26. и 27. новембра у 11 сати и 28. и 29. новембра у 16 часова. Поред радионица, најмлађи Новосађани имаће прилике да погледају и луткарску представу „Ко се боји сенке још“ 28. новембра у 17.30 часова, такође у КС Еђшег. Програм за децу биће и у КС Свилара, где ће од 25. до 28. новембра од 18 до 22 часа, организација „Чепом до осмеха“ реализовати радионице „Пузле и мозаици“, које код деце предшколског и школског узраста подстичу логичко размишљање и развој графомоторичких вештина.
За све радионице потребне су пријаве које се налазе на следећем линку.

„Супермоћни“ део су програмског лука „Друга Европа“ који до 15. децембра представља другачију, скривену, мањинску, али изазивачку и храбру културу и уметност Новог Сада, иза чега стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Програм „Супермоћни“ јуче је отворила опера за децу „Пчелица Дана“ композитора Петра Јовановића, а коју је организовало удружење уметника „Високо Ц“ у КС Еђшег, док је у Кутку за културу на Сланој бари удружење грађана „Сунце“ – Савеза за церебралну и дечију парализу одржало радионицу плетења прстима.

У КС Свилара програм је започет изложбом „Тренутак у ходу и лету” коју чине радови настали у оквиру ликовне колоније одржане у Едукативном кампу Ченеј и објекту школе „Милан Петровић“ на Новом насељу. Интересантан спој чинили су соундбеам оркестар „Добри људи“ и новосадски реге састав Килло Килло банда, који су заједно наступили, а програм првог дана завршен је уз монодраму „Небески диван Тоше Ачанског“, коју је извео Бојан Живановић, члан удружења грађана „Вера љубав нада“ и секције тог удружења „Театар добрих вибрација“.

Програм „Супермоћни“ можете пронаћи и на друштвеним мрежама: Културна станица Свилара, Културна станица Еђшег, Кутак за културу.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.