Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/10/2022
Супермоћни програми на старту великог финала Европске престонице културе
10/10/2022

Почетак новог програмског лука под називом Друга? Европа означио је и почетак великог финала Европске престонице културе. Први програмски сегмент Друге? Европе, назван „Супермоћни”, кроз инклузију и приступачност подстиче једнакост у стварању културних садржаја. Креативна синергија маргинализованих група и уметника и уметница из целе Европе, у првој половини октобра показаће да се унутар сваке особе налази одређена супермоћ.

Увод у јединствену завршницу Европске престонице културе синоћ је обележила светски позната перкусионисткиња Евелин Глени која је у Градској концертној дворани одржала концерт заједно са експерименталним музичаром Силардом Мезеијем. Такође, у Галерији Матице српске, 7. октобра, отворена је изложба једног од највећих српских сликара Уроша Предића, под називом „Урош Предић за све”. Изложба је реализована по највишим музејским стандардима и приступачна је и посетиоцима и посетитељкама са инвалидитетом, свих узрасних категорија. Изложба чији су партнери узорне европске музејске установе по питању приступачности – Уметничко-историјски музеј у Бечу и Тифолошки музеј у Загребу биће отворена до 31. јануара.

Супермоћни кроз визуелну уметност

У оквиру програмског сегмента „Супермоћни” биће отворене још две велике изложбе, „Арт брут” и „Европа по Фејешу”. Од 10. октобра у 18 часова, пресек арт брут уметности у Европи биће представљен кроз уметничке изразе особа са проблемима у психосоцијалном функционисању, уз резиденте и богату архиву удружења Арт брут Србија. Изложба „Арт брут” до 30. октобра биће постављена у Архиву Војводине, галеријском простору Шок задруге и ходнику у пролазу и Културној станици Свилара. Циљ је подићи свест о толеранцији и интеграцији уметности при друштвено маргинализованим групама. У Културном центру Новог Сада и Туристичкој организацији Новог Сада, од 11. до 23. октобра, изложба дела протагонисте светског наивног сликарства Емерика Фејеша, „Европа по Фејешу”, представиће уметност овог неконвенционалног сликара XX века и сликара урбаних пејзажа у југословенској наиви. Отварање изложбе заказано је за 19 часова. Једна од најуспешнијих школа у Србији, Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић”, јавности ће приказати своју иновативну колекцију уметничких дела кроз изложбу „Уметност за све” и демонстрирати стандарде тј. прилагођавање простора и начине излагања уметничких дела тако да она буду приступачна. Изложба ће бити постављена од 10. октобра у 12 часова у холу Ректората Универзитета у Новом Саду. За оне који ипак преферирају филмску уметност, јединствени међународни филмски фестивал „Ухвати филм” који се бави тематиком инвалидности биће одржан од 12. до 16. октобра у Културном центру Новог Сада. „Ухвати филм” је први филмски фестивал у Србији приступачан слепима, глувима и особама са физичким инвалидитетима. Фестивал је међународног карактера јер приказује филмове из свих крајева света по избору стручног жирија, а улаз на фестивал је слободан.

Извођачка уметност у оквиру „Супермоћних”

Музичка уметност такође ће бити укључена у програм „Супермоћних”, на посебан начин, кроз наступ бечког ансамбла за савремену музику. Концерт музике на 120 децибела, бечког класично-експерименталног састава Black Page Orchestra, одржаће се 14. октобра у Градској концертној дворани са почетком у 20 часова, а улаз на концерт је слободан. На концерту ће се публици поделити штитници за уши, а потом извести програм састављен од савремених композиција страних и домаћих аутора и ауторки. Ансамбл доноси спајање класичног инструменталног састава са снажном енергијом уз подршку електронске музике и видео-пројекција. Удружење пензионера „Сениори” реализује уметничко-активистички пројекат „Винтиџ театар” чији ће резултат бити представа „Кад порастем бићу стар/а” која ће се одржати 11. октобра у 19.30 часова у Културном центру Новог Сада. Пројекат „Винтиџ театар” окупља генерацију људи старих 65 или више година и укључује их у активан позоришни процес пропитујући теме старења, стереотипа према старијим особама, позиције у друштву и система вредности ових „винтиџ” генерација.

Програмски лук Друга? Европа биће велико финале Европске престонице културе које ће од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покренути питања доминантних вредности у европској култури и уметности и довести до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Фото: Владимир Величковић, Игор Рипак

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.