Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Сусрет три Европске престоница културе на регионалној књижевној конференцији у Новом Саду

 

Да титула Европске престонице културе повезује културне професионалце из Европе с новосадском културном сценом показатељ је и регионална конференција „Book Talk 2017“. Приближавање европској култури једна је од кључних ствари коју титула доноси. Фондација „Нови Сад 2021“ на овај начин гради нове мостове с Европом што је суштинска порука коју жели да пренесе свим Новосађанима – Градите мостове!

Поред великих нобеловаца који су у протекле две године посетили Нови Сад, 28. и 29. септембра Галерија Матице српске и Спомен-збирка Павла Бељанског били су домаћини конференције „Book talk 2017“, која је овог пута окупила не само књижевнике већ и друге актере културне сцене из региона. Назив једног од панела био је „Како се Нови Сад припрема и на чијим грешкама учи“, а учесници су били управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, директор музеја Савремене уметности Војводине Радован Јокић, књижевник Антон Баев из Пловдива, Европске престонице културе за 2019. годину, историчар књижевности и запослен на Филозофском факултету у Новом Саду Владимир Гвозден, историчар уметности Звонко Марковић и директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић. Модератор панела је извршни продуцент установе културе „Пароброд“ Златко Црногорац, а уводничар Ирек Грин, писац и менаџер у култури из Вроцлава, града који је био Европска престоница културе 2016.године.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.