Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/05/2014
Сутра почиње Међународна конференција о култури у Новом Саду
04/05/2014

„Дунав културни ток Европе” – мото европског скупа
download1-690x456

Културни центар Новог Сада и Европска дунавска академија су организатори 2. Међународне конференције о култури која ће наредна два дана, у понедељак и уторак, бити одржана у Новом Саду, у Мастер центру Новосадског сајма.
Ова конференција коју су подржали Град Нови Сад, Влада АП Војводине и Влада покрајине Баден-Виртемберг, наставак је дијалога, умрежавања и размене, који су почели прошле године у Улму где је одржана прва оваква конференција. Програм који ће бити представљен на Дунавској конференцији, састоји се од радионица две радне групе: „Европске престонице културе – искуства и изгледи за будућност“, и „Догађаји и мреже на Дунаву – допринос дунавском индентитету“, а за сваку радионицу се пријавило више од педесет домаћих и страних културних делатника.
Према речима директора новосадског Кулутурног центра, др Андреја Фајгеља, осим што ће овај пројекат бити најважнији културни догађај у Европи, он ће окупити и званичнике из Европске уније, покрајине Баден-Виртемберга, амбасадоре, министре, уметнике, представнике локалних самоуправа градова и општина из читаве Дунавске регије. Поред главне конференције која почиње сутра у 9.30 у Мастер центру обраћањем градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, Културни центар је организовао и низ других дешавања, а у сарадњи са Дунавским фестивалом и богат програм на новосадској плажи Штранд у понедељак од 20 сати.
„Дунавска регија је макрорегион Европске уније, која је овој европској регији посветила посебну стратегију и одлука да се ова конференција одржи у нашем граду, донета је на другом годишњем форуму „Дунавске стратегије“ у Букурешту. Дунавска конференција, осим што ће окупити еминентне стручњаке и званичнике, пружиће прилику да се представе и други капацитети Новог Сада, који ће итекако помоћи придобијању титуле Евроспке престонице културе“, истакао је др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада који је нагласио да ће се Дунавска конференција дотаћи и тема о привреди и економији које ће бити мост за унапређење културне политике у Новом Саду.
Сутра ће се, након градоначелника, уводним излагањима обратити и др Јоханес Хан, европски комесар за регионалну политику, Јоахим Улман, државни секретар Министарства за науку, истраживање и уметност Покрајине Баден-Виртемберг, Иво Генер, градоначелник Улма и председник Савета дунавских градова и регија, Славиша Грујић, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање, др Андреј Фајгељ, председник Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе, а уводно излагање о српској култури ће изнети књижевник Александар Гаталица, након чега ће се присутнима обратити Петер Лангер, генерални координатор Савета дунавских градова и регија и директор Европске дунавске академије, као и др Мартон Мехеш, директор Балаши института из Беча.
Велика разноликост у култури коју поседује Дунавска регије јединствена је у Европи, а дводневна Конференција у Новом Саду има за циљ размену искустава из практичног локалног рада у култури, али ће се на њој дискутовати и о акутелним културним политикама, као и о побољшању могућности „дунавског културног макрорегиона“ у Европи, промовисаће се културе и обезбедити сарадње које су од кључног значаја, као допринос ЕУ стратегији за овај регион.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.