Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/09/2018
Свилара – нова културна станица у Алмашком крају
26/09/2018

Фондација „Нови Сад 2021“ препознала је потребу за новим културним простором као и велики потенцијал који има Подбара и Алмашки крај, те кроз пројекат културних станица грађани Подбаре и Новог Сада добијају још један простор за креативно изражавање. Реконструкцијом старе фабрике за бојење свиле, отвара се нови простор за активности и културне садржаје. Отварање нове културне станице Свилара планирано је за крај октобра као и прављење трга спајањем две улице Ђорђа Рајковића и Павла Стаматовића.

Како би скренули пажњу становника Подбаре и Алмашког краја и упутили их у концепт нове културне станице од 25. до 27. септембра реализује се осликавање тематског мурала „Пут свиле“ на згради у улици Ђорђа Рајковића.

Мурал који добија Алмашки крај биће урађен преко оба бочна зида зграде поред будуће културне станице Свилара, док ће доње делове зида осликатии деца из оближње школе „Иван Гундулић“ током креативне радионице са уметницима.

Мурал је дело домаћих реномираних муралиста – Данијеле Мршуље Васић и Миленка Васића, који чине скупину тј. Уметничку колаборативну групу „Дим Тим“. Да је овај двојац успешан у креирању мурала и да скрећу пажњу својим делима сведочи и чињеница да су добитници престижне интернационалне награде „Paola de Manincor“ за најбољи мурал 2016. године и победници су конкурса „ Le Monde diplomatique“ 2017. године. Радови Дим Тима налазе се у уметничким колекцијама од Ханоја до Париза а најзапаженији мурали су „Град“ у Приједору и Рингтурм у Бечу.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.