Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/10/2018
Свилара – нова културна оаза Новог Сада
31/10/2018

Догађајем „24 сата Свилара“ 23. октобра у Новом Саду започео је живот још једне културне станице која, након две културне станице Еђшег и Караван, у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ доприноси децентрализацији културних садржаја у граду.

Некадашња фабрика за бојење свиле, као један од најзначајнијих објеката индустријског наслеђа Новог Сада, биће централно место културе Алмашког краја које ће бити окренуто ка културном наслеђу, његовој реинтерпретацији кроз програме који ће поспешити укључивање локалне заједнице и грађана у програме културе.

Наредног викенда, у суботу 3. новембра на платоу испред културне станице Свилара наши најмлађи суграђани осликаваће хоклице у оквиру дечије ликовне радионице „Столица – Хоклица “ коју културна станица Свилара организује у сарадњи са оближњом основном школом „Иван Гундулић“.

Већ од средине новембра очекују се занимљиви програми у оквиру друштвеног центра Свиларе, док ће децембарски програм Свиларе донети изложбу под називом „Сенке и силуете“ посвећену индустријском наслеђу Војводине ауторки Анице Драганић и Марие Силађи у оквиру које ће бити представљен и историјат Свиларе, док ће ова културна станица бити и полазишна тачка промоције вишејезичне мултимедијалне мобилне апликације „Водич кроз културно наслеђе“. Идеја апликације која ће бити готова крајем године је да грађанима, али и страним посетиоцима Новог Сада на иновативан начин представи здања од културно-историјског значаја у центру града и у Алмашком крају, укључујући и објекат културне станице Свилара. Такође, годишња изложба Академије уметности под називом „Разлике“ ове године биће приређена у великој сали Свиларе.

Уз садржајан програм, Свилара Алмашком крају доноси и различите пројекте уређења и унапређења простора. Осим нових културних садржаја, Свилара неминовно шири опсег деловања и на просторно уређење Алмашког краја, те је планирано да испред ове културне станице настане трг, нови простор окупљања суграђана на којем ће бити постављен споменик као омаж титули „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. На реализацији овог уметничког дела радиће уметници из Новог Сада, Темишвара и Елефсине – три Европске престонице културе за 2021. годину. Хортикултурално уређење овог краја планирано је пројектом ЈКП Градског Зеленила, којим је предвиђена обнова дрвореда у улици Ђорђа Рајковића, као и обнова травњака, а, према пројекту, овај крај ће бити богатији за 55 садница пирамидалног јасена и украсне трешње и 152 саднице украсног шибља.

До сада је у оквиру међународне мобе „Добар за живот“ одржане у септембру уређен парк и дечије игралиште у непосредној близини културне станице Свилара. Тада је 12 волонтера из свих делова света заједно са становницима Алмашког краја, а уз подршку удружења „Инжењери заштите животне средине“ и „Алмашани“ радило на уређењу дечијег игралишта и паркића на Подбари. Поред овог међународног кампа, а у циљу подизања видљивости Свиларе и укључивања суграђана, реализовано је и осликавање мурала „Пут свиле“ на згради у улици Ђорђа Рајковића.

Да културна станица Свилара доприноси идеји „култура као начин живота“ у Новом Саду сведоче програмски садржаји, просторни и пројекти озелењавања, уз које ће ова нова културна станица постати једна од најзначајнијих „тачака“ за културу у граду, и која, како је навела председница Владе републике Србије Ана Брнабић на свечаном отварању Свиларе, из Новог Сада шаље слику „нове платформе добре праксе оживљавања напуштених индустријских области користећи креативне индустрије“.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.