Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/06/2019
Tandem Cultural Capitals: Повезивање новосадске културне сцене са европском
24/06/2019

„Тандем је до сада можда и најбоља платформа у оквиру које можемо да остваримо међународну сарадњу. Брзо смо се повезали са колегама из других градова, који су били или ће тек бити Европске престонице културе, са којима можемо да разменимо искуства и покренемо пројекте“, то су први утисци представника новосадских културних установа и удружења са првог састанка у оквиру међународног програма „Tandem Cultural Capitals“.

Приликом сусрета у Ријеци, што је прва фаза програма од три, изабрани представници културних установа и организација из седам бивших или будућих Европских престоница културе упознали су се са колегама, разменили искуства и склопили партнерства у оквиру којих ће радити на пројектима са европском димензијом.

„Било је много занимљивих појединаца и организација, због чега је донекле било тешко одабрати партнера, али некако смо се природно повезали. У тим уводним договорима смо већ успели да успоставимо неке основне принципе сарадње“, каже Катарина Дајч из Удружења „Scenatoria“ чији је партнер Културни центар из Дуделанжа (Луксембург).

С обзиром на то да обе организације раде на ревитализацији и очувању угроженог архитектонског наслеђа које се претвара у просторе за културно-уметничке садржаје, то ће бити фокус њиховог пројекта. У Новом Саду 2021. биће одабран објекат на ком ће се применити идеје пројекта, а 2022. исто то учиниће и у Дуделанжу.

Спомен-збирка Павла Бељанског радиће на пројекту са позориштем из Еша (Луксембург) који је кандидат за Европску престоницу културе 2022. године. Пројекат ће се бавити развојем интердисциплинарног приступа – како ликовна уметност може да се прикаже кроз позориште и обрнуто, што ће на крају бити приказано у оба „тандемска“ града.

„Јако је битно што смо се ми преко Европске престонице културе укључили у тај велики тим. Ми смо до сада успели да се повежемо са институцијама у региону, а ово нам је шанса да допремо до читаве Европе. Имали смо и значајне примере који се тичу тимског рада, евалуације, тим билдинга, све оно што је корисно за планирање. Оно што је такође важно јесте да сада, када смо у тој бази организација и институција, ми можемо да остваримо партнерства и са неким колегама који су део програма „Тандем“, али нису били присутни у Ријеци“ истакла је Милана Квас из Спомен-збирке Павла Бељанског.

Поред Спомен-збирке и удружења „Scenatoria“ у међународни програм „Tandem Cultural Capitals“ укључен је и „Културни центар ЛАБ“, чији је представник Станислав Дрча остварио сарадњу са организацијом „Kaunas Artists House“ која делује у Европској престоници културе 2022. – Каунасу.

„Организација из Каунаса се природно наметнула као партнер због концепта, идеја и других вредности које дели са КЦ Лаб-ом. Велики број паралела може да се повуче како између самих организација тако и између Новог Сада и Каунаса, што је отворило широк спектар могућности у ком правцу међусобна сарадња може да се креће. За сада се разрађује план уметничких размена са фокусом на младе уметнике у успону, а један од пропратних пројеката јесте и архитектонско мапирање градова са посебним акцентом на модерну архитектуру“, прича Дрча о идејама за заједнички пројекат.

Он додаје да програм „Тандем“ даје бољи увид у рад и функционисање Европских престоница културе, примере како добре, тако и лоше праксе.
„Ангажованост и спремност за сарадњу свих учесника програма ће сигурно донети занимљиве садржаје у Нови Сад и друге Европске престонице културе, а такође имамо прилику и да представимо савремене тенденције уметничке и културне сцене Новог Сада“, сматра Дрча.

„Тандем“ је први програм таквог типа за „Клуб студената компаратистике“, који желе да књижевност изместе из академских оквира и приближе је широј публици, отварајући и питања уметности и културе, кроз дебате, конференције, али и филмске вечери. Они су партнерство остварили са организацијом „Гомирје у срцу“ из Ријеке, са којима још раде на идеји за заједнички пројекат.

„То искуство нам је значајно како бисмо видели на који начин друге организације функционишу и како би њихове примере и искуства могли да применимо у нашој организацији рада. Углавном смо, до сада, имали различите сарадње са организацијама у региону, а сада смо могли на једном месту да упознамо више потенцијалних партнера“, преноси своје утиске Ивана Перић из Клуба студената журналистике.

Друга фаза међународног програма је да „Тандем” партнери угостите једни друге у својим градовима, односно Европским престоницама културе, да би се од 19. до 22. новембра сви поново састали у Леувардену и презентовали резултате посета, као и идеје за нове, заједничке пројекте.

Напредовање у послу, повезивање са другим колегама, нове идеје, покретање заједничких културно-уметничких пројекта, неке су од идеја програма „Tandem Cultural Capitals”, партнерског пројекта Европских престоница културе: Леуварден (Холандија), Галвеј (Ирска), Ријека (Хрватска), Елефсина (Грчка), Каунас (Литванија), Веспрем (Мађарска) и Нови Сад (Србија), у оквиру ког је локални носилац пројекта „Нови Сад 2021”.

„Tandem Cultural Capitals” програм од 2011. нуди културне садржаје, идеје и прилику за прекограничне сарадње на европским пројектима у области културе, а тренутно у оквиру њега сарађује око 350 европских културних менаџера, који заједно раде на културно-уметничким пројектима.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.