Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/08/2016
Тим Нови Сад 2021 покренуо два кључна културна процеса
18/08/2016

Нови Сад ускоро добија Стратегију културног развоја града.

 

Након више деценија, колико је Нови Сад није имао, а након јавне расправе која је вођена о Нацрту Стратегије културног развоја града од 2016. до 2026. године, овај документ од круцијалног значаја за развој културе у граду, биће пред одборницима Скупштине града почетком септембра.

sastanak

Документ је од 15. јула до 15. августа ове године био доступан јавности, а организоване су и јавне расправе на које су се одазвали бројни актери из културног живота Новог Сада. Захваљујући пројекту кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, Нови Сад је ушао у решавање бројних недостатака на плану систематског решавања стања. Управо су јавне расправе о Нацрту Стратегије културног развоја показале колико овај документ сматрају важним и представници институција културе, припадници независне сцене и уметници уопште.

Расправе су текле у духу демократије и толеранције и представницима тима за кандидатуру „Нови Сад 2021“ је од изузетног значаја што као један од резултата кандидатуре имамо повезивање свих актера на културној сцени града, јер је тиме слоган „За нове мостове“ постао стварност која више не може бити занемарена.

sastanka povodom kulturne strategije

Нови Сад је током ове јавне расправе показао да има снаге за реализацију тако важног документа, и то кроз партиципацију и дијалог свих заинтересованих из целокупне сцене културе, а све кроз уважавање различитих ставова и мишљења, без обзира на полазне основе у виду културних уверења и припадности и политичких опредељења.

Остаје само да сачекамо 5. септембар када ћемо имати Културну стратегију као обавезни документ пројекта Нови Сад 2021!

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.