Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
European Capital of Culture Title

Објављено:

07/05/2021
Титула Европске престонице културе предата Новом Саду
07/05/2021

Титула Европске престонице културе вечерас је предата градовима који ће бити њени носиоци 2022. године – Новом Саду (Србија), Ешу (Луксембруг) и Каунасу (Литванија). Титулу су предали хрватска Ријека и ирски Голвеј, а свечана церемонија је, услед пандемије коронавируса, организована онлајн, односно емитована на ирској телевизијској мрежи „TG4”.

титула европске престонице културе

„Наша крилатица За нове мостове произлази из идентитета Новог Сада, у чијој су бурној историји управо његови мостови имали кључну улогу. На томе почива и програм пројекта Европске престонице културе, на стварању нових мостова, оних неуништивих, којима људи и процеси стварају просторе и програме, трајне легате. Те мостове градимо и између градова – бивших, садашњих и будућих Европских престоница културе, чије темеље чине ови дуготрајни процеси и јачање капацитета различитих актера. Мостови који нас повезују као градове – престонице културе, стављају наше локално културно наслеђе у оквире европских вредности и европске културне баштине и тако радимо на ономе што је наша заједничка будућност, не заборављајући оно што је наша прошлост”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” Немања Миленковић.

Солидарност и подршка између градова – престоница културе истакла се и током протекле године, која је била нарочито изазовна због новонастале пандемије, а посебно за градове који су у том тренутку били носиоци титуле – Ријеку и Голвеј. Њихова година титуле је, услед неповољних услова, продужена до 30. априла 2021. године, док је за Нови Сад померена на 2022. годину.

golvej

Како каже директорка „Голвеј 2020 – Европска престоница културе” Патриша Филбин, овај 12-минутни програм свечане церемоније слави само неке од најзанимљивијих позоришних, музичких, плесних, циркуских и визуелних уметности које су представљане у онлајн формату, али и уживо са публиком. Приказан је рад 600 уметника и организација који су учествовали у програму од 2020. године.

„Помоћи да се ови пројекти оживе, упркос пандемији и изазовима са којима смо се суочавали, била је част за Голвеј 2020. То је заиста приказало ширину креативности и отпорности у нашој заједници. Одушевљени смо што смо представили неке од тих догађаја током свечане церемоније и желели бисмо да се захвалимо свима који су помогли да се то догоди – нашим партнерима, креативцима, градоначелнику, председавајућем и наравно, TG4 мрежи”, рекла је Филбин.

Свечана церемонија отварања године титуле у Новом Саду планирана је за 13. јануар 2022. године, на Дочеку 7530. године, док ће затварање бити 31. децембра 2022. године, такође у оквиру Дочека.

Подсећамо, Нови Сад је први град испред земаља кандидата за ЕУ који је постао Европска престоница културе и тако се нашао међу више од 60 градова носиоца ове престижне титуле.

 

Фото: Јелена Ивановић, Голвеј 2020

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.