Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/02/2016
Трагом Европских престоница културе
12/02/2016

У склопу припреме кандидатуре за завршну селекцију Панела независних стручњака Европске комисије, чланови тима Нови Сад 2021, започињу опсежне консултације са представницима пројеката Европских престоница културе широм Европе. Циљ ових активности је размена искустава, оснаживање капацитета и повезивање са међународним институцијама, истакнутим уметницима и стручњацима у области Европске престонице културе. Посебан акценат ће бити на успостављању и продубљивању сарадње са представницима пројеката ЕПК који ће бити реализовани у периоду између 2016. и 2021. године.

wroclaw_maciej_kulczynski_800
Wroclaw 2016

 

Развој интеркултуралне размене у Европи, истицање заједничке европске културне традиције и европска димензија пројекта, неки су од основних евалуационих критеријума за добијање титуле Европске престонице културе. Стога је већ увелико започео процес планирања заједничких пројеката са партнерским градовима, пре свега са представницима Темишвара и Ларисе, из Румуније и Грчке који су такође кандидати за 2021. годину. Ово представља веома значајну прилику за повезивање програмских концепата и могућност за културну размену, јер се почев од 2021. године, по први пут бирају три престонице културе за једну календарску годину.

mons
Mons 2015

 

Истовремено, покрећемо пројекат под називом „Трагом Европских престоница културе“ са циљем представљања појединих пројеката и значаја Европске престонице културе Новосађанима. У наредних неколико месеци, објављиваћемо кратке приче о Престоницама културе на нашој интернет страници и представљати резултате, бенефите и планове пројеката из целе Европе. Свака престоница културе имаће прилику да новосадској публици представи основни концепт и значај кандидатуре за град, приближавајући тако основни смисао пројекта сваком читаоцу.

san sebastian
San Sebastian 2016

Осим тога, моћи ћете да прочитате и разговоре са истакнутим стручњацима из области Европске престонице културе, менаџерима, уметницима и представницима културних институција широм Европе. Покушаћемо заједнички да приближимо пројекат јавности и истакнемо предности нашег града на путу ка добијању престижне титуле. Ово ће бити и јединствена прилика да позитивне примере из праксе успешно реализованих пројеката применимо и приликом израде финалне апликације и усмене презентације у октобру 2016. године у Бриселу.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.