Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/05/2018
Tренинг за водитеље социјалног позоришта
30/05/2018

У оквиру резиденцијалног програма „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“, у периоду од 11. јуна до краја месеца у Новом Саду боравиће Ђанлука Барбадори – професионални глумац, режисер и педагог, предавач и стручњак из области социјалног позоришта. Током боравка у нашем граду, Ђанлука ће бити водитељ практичног интензивног тренинга за вођење социјалног театра. Тренинг је намењен глумцима, глумцима-аматерима, редитељима, али и свим нашим суграђанима који желе да се едукују у овој области, да покрену пројекте социјалног театра у Новом Саду, унесу промене у заједницу и активно допринесу развоју пројекта Европска престоница културе.

Тренинзи ће бити одржани у периоду од 13. до 23. јуна, радним данима у периоду од 14 до 19 сати, а суботом од 10 до 15 часова.

Након завршеног тренинга, у периоду од 24. до 29. јуна, биће организован практичан рад.

Сви заинтересовани за тренинге и едукацију о социјалном позоришту могу се до 8. јуна пријавити за учешће попуњавањем формулара.

Током тренинга радиће се на елементима за стварање групне динамике, развој самопоштовања, самопоуздања, слушања, перцепције. Радиће се на подстицању процеса тражења, дељеног размишљања, креативног развоја тема и материјала на којим друштвена група одлучи да ради како би се добила идеја о представи. Како је у Социјалном театру представатренутак састанка и рефлексије са публиком, кроз тренинге ће бити указано и на важност естетике, уметничке посвећености, а такође и на неопходност стварања дебате након сваког извођења, укључујући актере, водитеље и публику.

Радни језик током тренинга биће енглески, но, имајући у виду да је језик театра универзалан, позивамо све, без обзира на ниво знања енглеског језика, да се укључе у овај пројекат.

Ђанлука Барбадори је рођен 1967. године у Анкони (Италија). Од 1988. професионално се бави глумом, режирао је око 110 представа на кинеском, енглеском, мађарском, италијанском, португалском, српском и шпанском језику у различитим земљама света. Тренутно води групу „El Hormiguero Teatro“ у Боготи (Колумбија). Од 1994. године ради као предавач и ради на пројектима који укључују цивилне и/или друштвене заједнице, као и младе глумце и професионалне уметнике. Од 1998. године укључен је у пројекте засноване на позоришним вештинама усмереним на адолесценте и младе који живе у социјалном ризику и/или условима маргиналности, посебно са младима од 14 до 20 година. Сарађивао је са УИЦИ (Италијанска унија слепих) на пројектима позоришне педагогије и извођењау Анкони, где је радио, такође, са групама фабричких радника; жена; имиграната: „Teatropolis Laboratorio Teatrale Interculturale“ (од 2005. до 2016. године).

Позориште је моћно средство за анализу, прелазак, директно искуство, учешће; а посебно данас Социјално позориште представља изузетан алат за важне акције превенције, развоја, интеграције и друштвене трансформације; и за појединце и за заједницу.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.