Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/06/2019
Јоко Оно Новом Саду: споменик мира у Европској престоници културе
05/06/2019

Афирмација Новог Сада као симбола мира, толеранције, заједништва, регионалне сарадње кроз културу и уметност, задатак је нове програмске платформе „Тврђава мира” која је део пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

У оквиру платформе, Нови Сад ће добити споменик мира „Оne day…“ који је креирала светски позната мултимедијална уметница и мировна активисткиња Јоко Оно. То је један од кључних програма у оквиру „Тврђаве мира“ који се реализује у сарадњи са EXIT фондацијом, уз суфинасирање Фондације „Нови Сад 2021“ и компаније НИС, поводом обележавања стогодишњице од потписивања Версајског мировног споразума и завршетка Првог светског рата. Споменик, који ће бити откривен 28. јуна, биће нова културно-туристичка атракција града и допринеће промоцији Новог Сада на међународној сцени.

Након програмских платформи „Калеидоскоп“ „Дочек“ и „Будућност Европе“ четврта платформа „Тврђава мира“ која почиње 7. јуна и трајаће до 7. јула обухватиће више од 20 догађаја (представе, концерти, филмови, изложбе домаћих и регионалних уметника) који, на непосредан или посредан начин, шаљу поруке мира.

„Покретањем сваке од тих платформи ми полако припремамо публику за 2021 – годину титуле, односно публика се навикава на програмски концепт којим ћемо се те године представити у Европи и свету. Такође подижемо наше капацитете, а то су многобројне установе културе, образовне институције, ванинституцинална сцена, културне и креативне индсутрије. Фондација „Нови Сад 2021“ је мост који треба да повеже све те актере у оквиру платоформи, којима ће се Нови Сад представити као престижан град.“ рекао је директор Фондације „Нови Сад 2021“, Немања Миленковић, на данашњој конференцији за медије одржане поводом покретања програмске платформе „Тврђава мира“.

На његове речи надовезао се председник УО Фондације ЕXIT, Иван Петровић: „Изградња мира је нешто чиме се Еxит бави од почетка и што је нама из Еxит фондације један од кључних циљева. Без мира не можемо да очекујемо напредак и развој. Ми не причамо о рату, већ славимо мир“.

Овакве врсте програма су нешто што, уз друге креативне платформе, идеје, програме и људе Србију у свету представља у сасвим новом светлу, како каже виша саветница председника Владе Србије за креативне индустрије и туризам, Ана Илић.

„Нови Сад је стварно феноменалан пример како се кроз креативне индустрије може развијати град, стварати нове вредности и надам се да ће и други градови у Србији поћи за овим примером и такође се на тај начин развијати, користити културно и индустријско наслеђе у стварању нових вредности и оснаживати нашу креативност.“ истакла је Ана Илић.

„Када говоримо о покретању платформи, онда говоримо о заједничком раду и планском развоју. Култура није издвојена сфера, култура је важно поље живота, која повезује људе, јача осећај, припадности заједници, на крају крајева формира идентитет једне средине.“ рекао је члан градског већа за културу, Далибор Рожић.

Део платформе „Тврђава мира“ је и фестивал класичне музике „НЕО“ , који се, својим програмом, одлично уклопио у идеју платформе, наглашава директор тог фестивала, Марко Милетић. Један од програма је музичка представа „Прича о војнику“ заказана за 8. јун у Студију М, у 20 часова, која говори о последицама рата са којима се суочава војник по повратку кући, као и „Севдах“ у оквиру ког ће, 9. јуна у Синагоги са почетком у 20 часова, музичари са простора бивше Југославије на занимљив и нешто другачији начин дочарати Новосађанима севдалинку. Уживање у музици приредиће и женски ансамбл „Калиомене“ који спаја духовну музику и савремену технологију. Тај необичан састав наступиће 11. јуна у новосадској Катедрали – Цркви имена Маријиног у 20 часова.

Југославију у малом представиће изложба 8. јуна у 18 часова, у Алексе Шантића 27, у занимљивом кутку Новосађанина Зорана Јанковића, који је већ годинама колекционар разних предмета и производа насталих у некадашњој држави. Око хиљаду предмета, који ће бити изложени, дочараће свакодневницу Југославије, али и развој индустрије и дизајна.

Јубиларни 5. филмски фест 21114, Новог културног насеља, који је заказан за 14. 15. и 16. јун обухватиће актуелне филмове из региона и отворити дијалог о траумама насталим у ратовима током ’90. година.

Цео програм платформе можете пронаћи на адреси:https://bit.ly/2IoGh9D и на друштвеним мрежама.

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.