Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/06/2019
Тврђава мира: Филмови из региона, несвакидашњи концерти и јубилеји
11/06/2019

Два концерта, изложба и филмски фестивал обележиће ову недељу у Новом Саду, у оквиру програмске платформе „Тврђава мира“. Улаз на све догађаје је слободан.

Како звуче грегоријански корали, најстарија духовна музика хришћанске европе, показаће необичан ансамбл „Калиомене“, који ће наступити 11. јуна у 20 сати у предивном амбијенту Цркве имена Маријиног, познатије као Катедрала. Ансамбл ће са грегоријанским коралима извести и друге стилове црквеног акапела певања, а оно што ће тај наступ учинити несвакидашњим су светлосне пројекције, уз које ће публика на посебан начин доживети духовну музику.
Оно што „НЕО“ фестивал, који је ове године део платформе „Тврђава мира“, издваја од других је извођење класичне музике на не-класичан начин, што ће најпре доказати ансамбл „Калиомене“, а затим и Концерт на Салашу, 14. јуна у 20 сати, када ће сјајни уметници показати да камерну музику можемо да слушамо и на отвореном и то у предивној природи у околини Салаша 137.

 

Француска и Србија: 180 година од успостављања дипломатских односа


Значај Павла Бељанског и Иве Андрића у дипломатији, која је била заснована на доброј комуникацију и мирољубивој политици између Краљевине Југославије и европских земаља биће представљена на изложби „Павле Бељански и Иво Андрић: дипломате и дародавци“ заказаној за 13. јун у Спомен-збирци Павла Бељанског са почетком у 20 часова. На тај начин биће обележена стогодишњица од почетка дипломатске каријере Бељанског у Стокхолму и 180 година од почетка неговања француско-српских дипломатских односа, у којима је наш нобеловац, Андрић, имао значајну улогу.

Аудио-визуелна уметност у служби мира
Како технологија доприноси другачијем уметничком изразу, уз употребу АР технологије (тј. технологије проширене стварности) Новосађани ће моћи да виде и осете у оквиру догађаја „На маргини историје“. Пројекат сумира медије, поезију, фотографије и видео записе, и настао је у оквиру међународне сарадње Мохамада Кебевара – песника из Сирије, Мери Мекдоналд – мултимедијалне уметнице из Лондона и Наташе Бошкић – Новосађанке која на педагошком факултету на универзитету Британске Колумбије у Ванкуверу ради као директор групе за подршку за употребу образовне технологије. Пројекат „На маргини историје“ покреће тему миграција и бави се последицама рата у Сирији и осликавањем ситуације након НАТО бомбардовања Србије. Иако започет као облик „видео поезије“ пројекат је прерастао у тзв. „трансмедијалну инсталацију“ чији је циљ да пробуди емпатију, људскост и блискост у „хаосу“ који настаје после сукоба.
Пројекат „На маргини историје“ биће представљен у згради Ректората Универзитета у Новом Саду 14. јуна, а сви заинтересовани моћи да га погледају све до 21. јуна.

Цео регион на 5. Филм фест-у
„Тврђава мира“ обухватила је и пети 21114 – Филм фест Новог културног насеља у оквиру ког ће бити пројекција 13 филмова, на којима су заједно радили уметници из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Словеније, али и Велике Британије и Шведске. Фестивал почиње 13. јуна у 20.30 и све до 16. јуна на Новом насељу (Бате Бркића) филмска остварења, из разних углова, отвориће питање последица које су иза себе оставили ратови ’90. година на овим просторима, али и приказати важност одржавања мира, како се такве трагедије више никада не би поновиле.

„Тврђава мира“ је четврта програмска платформа пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која има задатак да афирмише Нови Сад као симбол мира, заједништва и толеранције. До 7. јула у оквиру платформе биће одржано 20 догађаја – концерата, изложби, пројекција филмова, позоришних представа, а Нови Сад ће 28. јуна добити и споменик мира „One day…“ који је креирала светски позната мултимедијална уметница Јоко Оно.
Цео програм можете пронаћи на линку и на друштвеним мрежама.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.