Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/04/2019
Новосадске културне станице као примери децентрализације културе представљене у Љубљани
12/04/2019

Међународна конференција о резиденцијама у Југоисточној Европи, чији је циљ оформљавање мреже резиденција у области савремених извођачких уметности у региону Југоисточне Европе, угостила је бројне практичаре, продуценте, као и представнике градова из целе регије: Београда, Будимпеште, Граца, Атине, Ријеке, Љубљане, Софије, Бургаса, Скопља, Загреба, Темишвара и Клужа, а између осталог и представнике Новог Сада.

Сусрет је организовала Плесна академија „Номад“, у партнерству са градом Љубљана и са Центром урбане културе Кино Шишка.

Учесници конференције констатовали су да постоји снажна потреба за формирањем регионалне мреже градова и организација у области савремених извођачких уметности, а ова конференција била је конкретан корак у том правцу.

Тим поводом и координаторка културне станице Свилара Виолета Ђерковић представила је концепт децентрализације и укључивања грађана у културне активности који снажно развија Фондација „Нови Сад 2021“, јачајући партиципативне процесе у културним станицама. Простор културне станице Свилара за многе учеснике био је инспиративан и оцењен као одличан за савремену извођачку уметност.

Локалну сцену савременог плеса у Новом Саду представила је Жељка Јаковљевић из организације „Покретница“, која је истакла добру сарадњу са Фондацијом „Нови Сад 2021“ и културном станицом Свилара са којом припрема заједничке пројекте, као и потребу да пројекти уметничких резиденција буду посвећени јачању капацитета локалне уметничке сцене.

Живимо у временима где је индивидуална мобилност уметника у Европи постала императив. Ситуација није другачија ни у Југоисточној Европи. С обзиром на недостатак системског финансирања и инфраструктуре, уметницима савремених извођачких уметности је све теже да одрже висок ниво свог рада.

Како бисмо могли да промишљамо о резиденцијама у локалном и међународном контексту? На који начин би могли да покренемо дугорочну подршку и размену знања, искустава и програма у југоисточној Европи? Да ли можемо да размишљамо о мобилности изван оквира посла који није загарантован? Како резиденције могу да одговоре на потребе локалних уметника и заједница?

Била су само нека од питања о којима је било речи на овој конференцији.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.