Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/10/2017
U Novom Sadu u toku PLUS dani interkulturalnosti
04/10/2017

Otvoren festival Synergy#WTF i održan međunarodni simpozijum “Uloga i značaj jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije“

U Novom Sadu u toku PLUS dani interkulturalnosti

 

 U okviru realizacije projekta „Plus“ Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture juče je na sceni Pera Dobrinović Srpskog narodnog pozorišta svečano otvoren festival ’’Synergy#WTF’’ koji se realizuje u organizaciji Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaz. Festival je započeo nastupom Državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta, predstavom S. ANSKI: DIBUK u režiji Kris Simion. Na samom otvaranju festivala, ističući ulogu interkulturalnosti i multikulturalnosti u društvu, govorili su gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, član gradskog veća zadužen za kulturu i informisanje Dalibor Rožić i direktor Fondacije Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković.

Kao deo istog projekta „Plus“ danas je u galeriji Matice srpske održan i Međunarodni simpozijum “Uloga i značaj jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije“. Otvarajući simpozijum, direktor Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaz Valentin Vencel, istakao je da je osnovni razlog i cilj skupa da okupljeni imaju prilike da budu zajedno, kao članovi porodice koja je velika i živi na području od Bocana do Asane, da razmenjuju iskustva, ideje, teškoće i planove. Pored toga, okupljeni će iz Novog Sada poslati inicijativu za osnivanje Međunarodne asocijacije manjinskih teatara. Razgovor je vodila Dragana Varagić, glumica koja radi na srpskom i kanadskom području i samim tim deli potrebu za istraživanjem identiteta kroz rad teatara na jezicima manjina. Ona je postavila i uvodne smernice toka dijaloga simpozijuma: umetnički direktor pozorišta u dijaspori kao najkompleksnija figura; obraćanje publici u dijaspori; pitanje identiteta zemlje u kojoj se radi i iz zemlje iz koje akteri dolaze; kako kreiraju repertoar uzimajući u obzir sve navedeno i kako dolaze do publike. Prisutnima se obratila i slavna holivudska glumica i direktorka Državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta Maja Morgenstern, koja je kroz par anegdota dočarala predrasude i teškoće sa kojima se bori u svom poslu, ali  i način na koji dolazi do inspiracije u potrazi za kanalom komuniciranja sa publikom: kako im se obratiti i na koji način mogu da pronađu jevrejsko pozorište. Ona je istakla i da je sve veći broj mladih u Rumuniji zainteresovano za rad u njihovom pozorištu i učenje Jidiša. Skupu su prisustvovali rukovodioci manjinskih teatara koji učestvuju u realizaciji festivala Synergy.

 

Dani interkulturalnosti biće nastavljeni održavanjem Prve evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima, koja za cilj ima informisanje manjinskih zajednica i keiranje interkulturalnog dijaloga između nacionalnih zajednica u Novom Sadu i Evropi, 16-18. novembra 2017. godine.

 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.