Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Улм – Дунавски фестивал у Улму/Новом Улму

 

Поздрав Нови Сад у Улму!Потенцијали Новог Сада да постане Европска престоница културе били су представљени на Донауфесту у Улму/Новом Улму. Међународни дунавски фестивал, Донауфест, водећи је догађај у дунавском региону када је реч о културним манифестацијама и партнерствима. Промовише заједништво у различитости, идеју културне сарадње и јачање европске солидарности.

Четврт милиона посетилаца овог водећег међународног догађаја, који се одржава од 1998. године, по први пут су добили прилику да посете и павиљон Новог Сада. Павиљон Новог Сада се налазио у Едвин-Шарф Хаусу, на обали Дунава, где се одржала и централна церемонија отварања.

Под слоганом „Нови Сад – отворен град“ биле су представљене различите националне заједнице, културне установе и фестивали Новог Сада као и залагања града да постане Европска престоница културе. Ово представљање Града Новог Сада у Улму подржале су многе градске институције културе и фестивали: Матица српска, Музеј Војводине, Музеј Новог Сада, Заводи за културу војвођанских Русина и Словака, Егзит, Дани Бразила, Улични свирачи и Дунавски дијалози.

Анштајн са супругом МилевомПосебно изненађење био је тродимензионални модел луле Алберта Ајнштајна урађен специјално за ову прилику да би истакао повезаност Улма и Новог Сада. Посетиоци павиљона су имали прилику да упознају Нови Сад путем изложби, пројекција, експоната и рачунарских терминала, „тихи диско“ им је преко слушалица преносио атмосферу новосадских фестивала а био је постављен и дечји кутак за који су израђене и бојанке са мотивима Новог Сада. Посебним изложбама биле су представљене различите националне заједнице Новог Сада, укључујући оне које су у прошлости биле далеко заступљеније него данас, као што су новосадски Јермени.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.