Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/10/2018
Уметници у гостима: Герхард Флекач
09/10/2018

Герхард Флекач из Аустрије ових дана је у Новом Саду у оквиру резиденцијалног програма „Plants AiR“ који реализује Фондација „Нови Сад 2021“. Члан је професионалног удружења ликовних уметника у Аустрији од 1990. године, самостални визуелни уметник од 2005. године, од 2006. године Флекач је уметнички директор симпозијума “Kunst – Fehler – Kultur”, а од 2010. године је уметнички директор интеркултуралног дијалога “naher osten – naher vesten”.

Овог аустријског уметника интересује необјективна уметност, процеси перцепције, реализације и маште, и, како сам каже „фрагментарни субјективитет сваке појединачне идеје на свету (и могућност комуникације између различитих идентитета).“

Током четири недеље, колико ће Флекач боравити у Новом Саду, пружила му се могућност да пронађе равнотежу између нових искустава и посматрања са једне стране и фокусираности на рад. Очекивања од резиденције сумира у следећу идеју:

„Долазец́и овде без икаквих предодређених идеја, ја сам попут белог папира спремног да апсорбује оно што се догађа. Сусрете, идеје, емоције… и да их визуализујем. Радознао сам у намери да откривам културне аспекте који су нам заједнички и оне где се вероватно разликујемо, као и да одговорим на питање колико су јаки покушаји комуникације преко граница различитих језика и само-концепција. Од доласка на аеродром, све је ново за мене. Најједноставније активности биће теже него код куц́е: где доручковати, како дешифровати писање назива улица; или који материјал и простор ц́е бити на располагању за мој рад? Све је откривање и лагано попуњавање празне мапе мог новог окружења. Волим да радим нешто први пут, а ова резиденција је јединствена шанса да се започне рад на новом без претходног искуства или поређења. То захтева пуну пажњу, а приступ теми може бити разигран и слободан.“

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.