Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/11/2018
Уметници у гостима: интернационална музичка резиденција
02/11/2018

У оквиру резиденцијалног програма „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“ током Новосадског џез фестивала у Новом Саду од 7. до 12. новембра боравиће уметници Ксавери Војћински- контрабас (Пољска) и Силвестер Миклош- бубњеви (Мађарска-РС). Ова музичка резиденција је интернационалан уметнички програм који афирмише сарадњу страних познатих џез музичара и локалних уметника и студената, заинтересованих за ново стваралаштво. Кроз једнонедељну сарадњу, два гостујућа уметника ће у сарадњи са саксофонисткињом и композиторком, професорицом музике, Јасном Јовићевић (АРТРУСТ), стварати нови ауторски музички материјал.

Наиме, кроз професионалну сарадњу са професорима и студентима Музичке академије Нови Сад, као и локалним новосадским музичарима, уметници ће имати неколико проба, радионица и отворене разговоре са уметником, размењујући идеје, знање, вештине, компонујући нову музику.

На радионице које ће бити реализоване у простору Академије уметности у студију студената аудио и музичке продукције, Косовска бр. 33, позивају се сви који желе да сарађују са музичарима, да се опробају у импровизацији и савременој музици базираној на џезу.

Распоред радионица:

8.11. 12-14.30 ч Радионица за гудаче и ритам секцију- Импровизација и заједничко свирање

9.11. 12-14.30 ч Радионица за све инструменталисте- Основе импровизације и заједничког свирања

У суботу, 10. новембра у Културном центру ЛАБ од 21 сат уметници ће наступити као трио Јовићевић-Војцински- Миклос заједно са гостима.

 

О уметницима

Ксавери Војћински (Ksawery Wojcinski) је пољски контрабасиста који је признати и активни музичар на музичкој сцени савременог џеза. Завршио је музичку академију у Бидгосцу, а свирао је на важним интернационалним фестивалима широм Европе „Abank Jazz Festival“ (Истамбул), „Periferias Festiva“l (Шпанија), „Berlin Jazz Festival“, „Nordischer Klang“ (Немачкa), „InJazz“ (Холандија). Снимио је више од двадесет албума ауторске музике као солиста и пратећи музичар, између осталих са Hamid Drake, Uri Caine, Charles Gayle, Nicole Mitchell, Satoko Fuji, Alan Bern, Michael Zerang, Mikolaj Trzaska.

Силвестер Миклош (Miklos Szilveszter), бубњар средње генерације из Будимпеште, пореклом из Војводине, након виолине, наставио је учење и свирање џез музике на бубњевима. Завршио је џез одсек на Франц Лист Академији, и свира са признатим авангардним креативним уметницима као што су Grencsó István, Benkő Róbert, Pozsár Máté, Ajtai Péter, Mezei Szilárd, Szelevényi Ákos, Dresch Mihály. На интернационалној сцени смо га могли чути са Lewis Jordan, Johannes Bauer, John Dikeman, Peter Brötzmann и другима. 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.