Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/02/2019
Уметници у гостима: португалски уметник Родриго Малвар у Новом Саду
18/02/2019

Португалски уметник и перформер, Родриго Малвар боравио је у Новом Саду у оквиру програма „Уметници у гостима“ (Plants AiR) Фондације „Нови Сад 2021“ и одржао низ радионица професионалним уметницима школе циркуса „Цирконео“ која се бави изучавањем, презентацијом и популаризацијом циркуских вештина.

Његова пракса и истраживања тичу се стварања и испитивања различитих типова звучних и физичких контаката тела и простора. Истражује модулацију гласа, осећај за просторе, изградњу и мапирање различитих „резонантних архитектура“ људског тела које долазе у контакт са звучним идентитетом простора те ће овога пута познатим циркусантима Новог Сада помоћи у креирању новог, другачијег, светског перформанса.

„Оно што ја радим јесте да им преносим своје знање и искуства како би могли да раде сами. Ово је за мене један велики изазов и веома је занимљиво што смо на почетку веома повезани, док се на крају постепено удаљавам од њих. Алате које сам им пренео, они користе за даље развијање својих вештина”, каже Малвар кога смо затекли у културној станици Свилара током једне од радионица.

И једна од професионалних циркуских артисткиња Мира Беба Добрковић истиче важност његовог боравка у Новом Саду кроз овакав програм јер на тај начин циркуски уметници могу да стичу знања.

„Код нас не постоји никаква школа или формална едукација и овде су људи сами стицали знање, вештине и технике те је Родриго врло добродошао јер нам недостају професори, односно људи који би нама могли да пренесу знање. Програм „Уметник у гостима“ омогућава нам да упознамо стручњаке из иностранства који ће нам помоћи да савладамо нове вештине, да се бавимо истраживањем и унесемо новине у наше представе“, истиче Добрковићева.

Крајњи резултат рада Родрига Малвара и Цирконеа, публика ће имати прилику да види у септембру када ће премијерно бити изведена представа у склопу другог Калеидоскопа културе.

Ову уметничку резиденцију реализује Фондација „Нови Сад 2021“ у сарадњи са амбасадом Португала у Србији.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.