Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/08/2018
Уметнички дијалози Нови Сад – Темишвар
30/08/2018

Настављамо сарадњу са Темишваром, Европском престоницом културе кроз концепт „Уметничких дијалога“ који се реализују у оквиру Фестивала савремене уметности подунавских земаља „Дунавски дијалози“.

У среду 29. августа најпре је одржан округли сто на тему „Темишвар – Нови Сад: актуелна уметничка сцена и перспективе сарадње на путу ка Европској престоници културе 2021. године“.

Учесници округлог стола били су културни радници из Новог Сада: Тијана Палковљевћ, управница Галерије Матице српске, Сања Младенов, кустоскиња Музеја савремене уметности Војводине, Весна Латиновић, директорка фестивала Дунавски Дијалози, Маја Ердељанин, уметница и уредница Малог ликовног салона КЦНС, Вук Радуловић, руководилац сектора за развојне пројекте Фондације „Нови Сад 2021“ и гости из Темишвара: Сорина Јеца, кооснивач бијенала „Art Encounters“ и председница Фондације „Triadе“, Богдан Котрца, менаџер продукције Фондације „Темишвар 2021“, Андреј Јеца, уредник „Jecza“ галерије из Темишвара и Аноук Ледерле, културни и комуникацијски менаџер при Министарству културе Француске.

Питања покренута током овог сусрета тицала су се актуелне уметничке сарадње два града, текућих пројеката, размене искустава о изазовима на појединачним уметничким сценама, као и потенцијалним могућностима за даљу сарадњу између Новог Сада и Темишвара.

У вечерњим сатима истог дана отворена је изложба „Уметнички дијалог: Темишвар – Нови Сад“ аутора: Аура Баланеску/Стеван Којић; Николај Велчов/Милош Вујановић; Лилиана Мерћоу/Растислав Шкулец, уз кустосе: Мариа Оросан Телеа (Темишвар) и Сава Степанов (Нови Сад).

Посебност „Дунавских дијалога“ представља серија изложби којима се у својеврсни „дијалошки“ однос постављају радови по једног домаћег уметника и уметника из одабране земље подунавског региона. До сада су остварени дијалози са уметницима из Мађарске, Аустрије и Словачке.

Фестивал савремене уметности подунавских земаља је међународни мултимедијални мозаички фестивал који се истовремено дешава у галеријским и алтернативним просторима у Новом Саду, Петроварадину и Апатину. Покренут је од стране галерије „Бел Арт“ 2013. године са циљем развијања платформе за представљање и сагледавање  актуелних трендова у савременој визуелној уметности, поспешивање уметничке сарадње и размене у подунавском региону.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.