Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/04/2019
Уметник у гостима: Радионице оригамија у Свилари
11/04/2019

У оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR), у Нови Сад стигла је још једна уметница, овога пута из Јапана.
Јапанска уметница ТАКАКО, Новосађанима ће одржати радионице савијања папира – оригамија сутра,12. априла од 10 до 12 сати у културној станици Свилара, у склопу сарадње Фондације „Нови Сад 2021” и организације ЕУ – Јапан Фест.
Ово неће бити једини термин када ће суграђани имати прилику да учествују на овим специфичним радионицама јер ће се 19. априла од 17 до 19 часова, одржати још једна.

ТАКАКО је дипломирала на Факултету визуелних и извођачких уметности у Токију. Након завршетка студија, отпутовала је у Ирску где је на улици, пролазницима показивала уметност савијања папира. Уметница каже да обожава оригами зато што има прилику да упознаје друге културе, показујући своју.
„Када сам била дете, било ми је сасвим нормално да имам папире за оригами, да их савијам и играм се са њима. Тада још увек нисам била свесна да могу да ширим јапанску културу у иностранству показујући како се папир савија. Уколико сте имали прилику да видите како оригами изгледа, онда сте се сигурно уверили колико је оригами осетљив и јединствен. Надам се да ће људи који буду посетили радионице са мном направити нешто што нису до сад, да ћемо бити смели и да се нећемо плашити да покажемо своју креативност“, рекла је ТАКАКО.

ЕУ-Јапан фест је партнерска организација на реализацији ове резиденције основана са циљем да подржи транснационалну сарадњу уметника и чланова заједнице.
Након што је Нови Сад добио титулу 2016. године, ЕУ-Јапан Фест је ступио у контакт са тимом Фондације из чега се прво изродио програм „Кизуна“ који је намењен повезивању новосадске и јапанске културне сцене. Поред овога, као будућа престоница културе, Нови Сад има приступ мањим фондовима за реализацију програма који укључују јапанске уметнике.
Ова организација препознала је пројекат „Европска престоница културе“ као платформу за сарадњу са уметницима из Европе и за промоцију јапанске културе – савремене и традиционалне.

Такође, циљ програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) Фондације „Нови Сад 2021“ је интернационализација локалне уметничке сцене, едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм Фондација подржава новосадске уметнике да реализују одлазеће резиденције, али омогућава и страним уметницима да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.