Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/04/2019
Уметник у гостима: Светска шампионка у вожњи моноцикла одржала радионице Новосађанима
01/04/2019

У оквиру пројекта „Уметник у гостима“ (Plants AiR), Фондације „Нови Сад 2021“, инструкторка и такмичарка у вожњи моноцикла Галина Риом Рејбек одржала је 23. и 24. марта радионице „МОНОЦИКЛ само за вас“. Локална подршка радионицама били су чланови организација „Лудифико“ и „Креативни погон“, који се, иначе, баве изучавањем, презентацијом и популаризацијом циркуских вештина у Новом Саду.
Основни циљ радионица јесте да се сви добро забаве, да се препусте изазову, те да поправе равнотежу, али и да се возају у пријатељској атмосфери. Веома је битно учење из искуства и пракса.
Галина каже да моноциклирање даје прилику онима који уче да га возе да на активан начин спознају какве су њихове способности и шта могу да ураде својом равнотежом. Такође, мора се успоставити веза између чланова групе јер је подршка веома важна.

„Колико смо у стању да подржимо неку особу како би постигла неки циљ, а у исто време и колико смо ми спремни да прихватимо нечију подршку?! Циљ ове радионице је била равнотежа. Ово је једна од мојих кључних вежби. Ви бисте могли да научите да возите моноцикл сами док стојите уз зид, али снаћи се у простору уз партнера је заиста један диван осећај. Након првог дела радионице сви су схватили поенту и заиста сам могла да видим један другачији вид повезаности. Треба имати у виду да су у питању деца. Волела бих да спојим младе људе и видим колико су они у стању да подрже једни друге”, рекла је Галина.

Додаје да читаво ово искуство можемо пренети и на друге аспекте живота.

Талентована инструкторка и светска шампионка у вожњи моноцикла долази из Данске, а рођена је у Бугарској. Чланица је и моноциклистичког клуба у Софији који је основан прошле године. Више од 500 људи тренутно је активно када је у питању вожња моноцикла у Софији и вредно тренирају сваке недеље како би напредовали у вожњи, како би били бољи у триковима и како би се забавили кроз овај несвакидашњи спорт.
Радионице са Галином Риом Рејбек реализоване су у оквиру резиденцијалног програма Фондације чији је циљ интернационализација локалне уметничке сцене, едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм Фондација „Нови Сад 2021“ подржава новосадске уметнике да реализују одлазеће резиденције, али омогућава и страним уметницима да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.