Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/09/2023
Уметност је у Новом Саду – прва недеља на Калеидоскопу културе
11/09/2023

Први пут у Србији добитник Гремија, виртуоз на виолини, најпознатији дечији јапански хор и други стижу на шести Калеидоскоп културе, у мрежу културних станица и Дистрикт.

Након четвородневног отварања на Корзу и у Дистрикту, које је кроз несвакидашње догађаје изазвало велико одушевљење публике, новосадски Калеидоскоп културе улази у своју прву, од пет недеља, посвећену извођачкој уметности, од 11. до 17. септембра.

У суботу 16. септембра од 20:30 часова у обновљеном Дистрикту наступиће светски познат џезер, Џејсон Мајлс. Џејсон Мајлс један је од најпознатијих џез музичара и освајач је престижне Греми награде. Током своје каријере сарађивао је са многобројним познатим музичарима као што су Мајлс Дејвис, Маркус Милер, Лутер Вандрос, Витни Хјустон, Мајкл Џексон, Дајана Рос и многи други.

Недеља извођачке уметности у Мрежи културних станица

У првој недељи Калеидоскопа културе, посвећеној извођачкој уметности, виртуоз на виолини светске славе Стефан Миленковић, наступиће 12. септембра од 20 часова заједно са ансамблом Camerata Novi Sad у новој, десетој, Културној станици у Степановићеву (Војводе Степе Степановића 111), која ће свечано бити отворена управо овим концертом.

Најистакнутији виолиниста своје генерације Стефан Миленковић каријеру је започео у раном детињству, а наступао је са оркестрима светског реномеа и освојио награде на многобројним и престижним виолинским такмичењима. Овај пут, његов наступ обележиће почетак недеље извођачке уметности на Калеидоскопу културе. Цамерата Нови Сад један је од најузбудљивијих ансамбала на нашим просторима, оркестар врхунских уметника који својом посвећеношћу музици, међусобним пријатељством и дисциплином стварају јединствену заједничку енергију и звук.

У недељи извођачке уметности Калеидоскопа културе, у простору обновљеног Дистрикта 15. септембра у 19 часова наступиће Senda Pan flute choir, дечији хор из Хирошиме, под диригентском палицом Хиромицуа Шимамота, и новосадски Бајићеви славуји, које је основала и предводи Ана Ковачић.

Све до 15. октобра, докле траје овогодишњи Калеидоскоп културе, више од 1000 домаћих, регионалних, европских и светских уметника и уметница славиће културу заједништва и током пет недеља, приказати оно најбоље од пет врста уметности – извођачке, визуелне, примењене, архитектуре и књижевности, у Дистрикту и мрежи културних станица. Након недеље посвећене извођачкој уметности, следи недеља посвећена примењеној уметности.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.