Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Универзитет

 

Универзитет у Новом Саду је основан 28. јуна 1960. године и обухвата четрнаест факултета који су смештени у четири града АП Војводине –  Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Сомбору. Универзитет чине, по редоследу оснивања, следећи факултети: Филозофски факулет у Новом Саду (1954. године), Пољоприведни факултет у Новом Саду (1954. године), Правни факултет у Новом Саду (1959. године), Технолошки факултет у Новом Саду (1959. године), Економски факултет чије је седиште у Суботици (1960. године), са одељењима у Новом Саду и Бујановцу, Факултет техничких наука у Новом Саду (1960. године), Медицински факултет у Новом Саду (1960. године), Природно-математички факултет у Новом Саду (1969. године), Академија уметности у Новом Саду (1974. године), Грађевински факултет са седиштем у Суботици (1974. године), Технички факултет Михајло Пупин, чије је седиште у Зрењанину (1974. године), Факултет физичке културе у Новом Саду (1974. године), Педагошки факултет (1993. године, до 2006. звао се Учитељски факултет), са седиштем у Сомбору и Учитељски факултет на мађарском наставном језику (2006. године), чије је седиште је у Суботици.

Поред набројаних факултета који су у саставу Универзитета, структуру унутрашње организације Универзитета чине: 1) Ректорат, 2) Секретаријат, 3) Асоцијација центара за интердисциплинарне и мултидисциплинарне студије и развојна истраживања за потребе привреде – АЦИМСИ, 4) Централна библиотека, 5) Академска рачунарска мрежа – АРМУНС.

Посебну лепоту и јединственост Универзитету даје сама његова локација, односно универзитетски кампус, површине 259,807 м², који је смештен на левој обали Дунава, у непосредној близини центра града Новог Сада. Чак 7 факултета је смештено у универзитетском парку: Филозофски, Пољопривредни, Технолошки, Правни, Факултет техничких наука, Природно-математички и Факултет за физичку културу, док се Медицински факултет налази у кругу Клиничког центра, а Академија уметности на Петроварадинској тврђави. Поред административне зграде Универзитета, и поред наведених факултета, у универзитетском кампусу налазе се и студенски центар са два студентска дома и централним студенским рестораном, хотел са апартманима за привремени смештај младих наставника и сарадника, Завод за заштиту здравља студената, спортско-рекреативни садржај и многе научне, стручне, културне, информативне, спортске и сличне студенске организације које окупљају бројне студенте и пружају им осећај заједништва.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.