Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/10/2018
Управљање креативним дистриктима: Кинеска – креативни полис
19/10/2018

У Историјском Архиву града Новог Сада од 23. до 25. октобра одржава се конференција „Управљање креативним дистриктима: Кинеска – креативни полис“ чија је основна идеја разматрање могућности за сигуран и одржив модел будућег новосадског културног дистрикта „Кинеска“. На конференцији ће учествовати 20 говорника из 6 земаља.

Циљ конференције је дефинисање оквира стваралачког деловања и проналажења најбољег применљивог модела менаџмента Креативног дистрикта „Кинеска“ као почетка дефинисања смерница за израду градског докумената за управљање будућим креативним полисом.

Који су изазови у управљању креативним полисима, преглед светских пракси, који су добри модели управљања за креативни полис Кинеска – ово су само неке од тема које ће бити покренуте током тродневне конференције. Такође, кроз представљање примера и искустава са фокусом на Европу и Европске престонице културе, разговараће се и размењивати искуства о просторним, имовинско – правним, структуралним и креативним аспектима управљања Кинеском четврти,  као важном чворишту за подршку културном стваралаштву и развоју креативних индустрија Новог Сада.

Конференција ће окупити релевантне говорнике у области организације и менаџмента креативних дистрикта из света, региона и Србије, са фокусом на примере добре праксе из градова сличних Новом Саду. Најистакнутији говорници на конференцији су: Др Срђан Јовановић Вајс, архитекта и професор, „The City College of New York-Bernard &  Anne Spitzer School of Architecture (Њујорк), Nina Rappaport Hall, Vertical Urban Factory, Yale School of Architecture (Њујорк), Мартин Дани, К13- Кошицки културни центар (Словачка), Катарина Живановић, Културфабрик, Кошице (Словачка) и Маја Лалић, Mixer House, Београд–Сарајево.

У оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Кинеска четврт је замишљена као новосадски креативни центар, са омладинским стваралаштвом у његовом средишту.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.