Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/12/2018
Заједнички до уређења центра будуће Европске престонице културе
13/12/2018

Креирање предлога идејног решења за преуређење дела старог језгра Новог Сада које се обнавља након 70 година у фокусу је ових дана у оквиру „Отвореног студија за архитектуру и дизајн“. Овај „формат“ настао је са идејом да на једном месту окупи стручњаке из Новог Сада, студенте мастер студија архитектуре са Факултета техничких наука да кроз сарадњу са шведским архитектом Јоханом Каселбрантом како би се дошло до најбољег решења за уређење централног градског трга. Концепт и циљеви ове сарадње представљени су данас у просторијама Фондације „Нови Сад 2021“.

             Уређење Трга слободе, Позоришног трга, Улице краља Александра, улице Модене, Његошеве улице, улице Илије Огњановића и других делова најужег центра града део је пројекта „Нова места“ Фондације „Нови Сад 2021“ који има за циљ да се повезивањем и укључивањем стручне јавности пронађе најбољи модел за будући изглед једног од најзначајнијих делова Новог Сада.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић истиче да је пројекат „Нова места“ јединствен јер први пут укључује и грађане и стручну јавност у доношење одлука. Уређење центра града, као највећи од три модела „Нових места“ је најзахтевнији те је управо то разлог да на пројекту учествују сви важни актери у архитектури и урбанизму Новог Сада, док се сарадњом са једним од најеминентнијих европских архитеката Јоханом Каселбрантом пројекту уређења додаје европска димензија.

„Идеја пројекта „Нова места“ јесте заснованост на принципима европске димензије и партиципативности, односно укључивања Новосађана у процес доношења одлука. Фондација „Нови Сад 2021“ жели да пружи нови допринос те да се овај пројекат реализује по моделима који се примењују у великим европским градовима, како би наш град спремно дочекао титулу Европске престонице културе“, изјавио је Миленковић.

Процесом спајања елемената врхунске скандинавске архитектуре и дизајна које карактеришу једноставност, функционалност, удобност, модеран изглед који прати светске трендове, са урбанистичким моделом најужег центра војвођанске престонице стручњаци из домена архитектуре понудиће Граду пројекат као једно од могућих решења за уређење главног градског трга како би центар града Новог Сада био изграђен по мери и према потребама грађана.

Архитекта и оснивач познате архитектонске фирме „Канози“ Јохан Каселбрант става је да модерна архитектура утиче позитивно на грађане и на побољшање квалитета живота у заједници. 

„Када сам први пут крочио на Трг слободе, изузетно ми се допала енергија града. Иако је децембар месец, град је жив, има пуно људи и морам признати да ме подсећа на Беч. Свиђа ми се та динамичност у архитектури града, разноликост грађевинских здања са зградама различитих нивоа и епоха, уз пуно пролаза и улица које се уливају у сам центар. Како долазим из Гетеборга, морам да напоменем да је, као и Новом Саду и Гетеборгу 2021. година веома значајна. У години када Нови Сад слави титулу Европске престонице културе, мој град обележава 400 година од оснивања. Радује ме што ћу радити са младим стручњацима, студентима Факултета техничких наука, департмана за архитектуру и урбанизам“, додаје Каселбрант.

Поред студената архитектуре, у пројекту учествују и представници Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, ЈП „Урбанизам“ Завода за урбанизам Нови Сад, Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада, Друштва архитеката Новог Сада, као и представници независне новосадске  архитектонске сцене.

Идејно решење биће презентовано уз иновативни приступ који омогућавају нове технологије попут виртуелне реалности, када ће Новосађани добити прилику да се први пут виртуелно сретну са будућим изгледом центра свог града.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.