Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/11/2017
Дан Европских престоница културе на 19. Новосадском џез фестивалу
07/11/2017

У сусрет 19. Новосадском џез фестивалу, који ће бити одржан од 15. до 18. новембра, на Трибини младих Културног центра Новог Сада уприличена је друга најавна конференција за новинаре.
Директор КЦНС-а Бојан Панаотовић изразио је наду да ће овај фестивал бити присутнији у свим великим медијима, пошто је Нови Сад, захваљујући директору Фондације „Нови Сад 2021“ Немањи Миленковићу и његовим сарадницима, успео да се избори за титулу Европска престоница културе, а захваљујући вишедеценијском приљежном раду Весне Каћански, Новосадаски џез фестивал постао је један од културних симбола овог града.

–  Суштина џеза је да та слобода и разбарушеност растачу сваку уштогљеност и конзервативизам, ускогрудост и гледање „преко нишана“, нарочито код нас на Балкану – рекао је Панаотовић, додавши да се оваквог фестивалског програма не би постидела ни једна европска и светска престоница.
Ове године започета је сарадња Фондације „Нови Сад 2021“ и Културног центра Новог Сада на пројекту Новосадског џез фестивала, у виду реализације претфестивалских активности од 11. до 14. новембра и програмског дела главног програма фестивала 15. новембра, у Новосадском позоришту. 
Сарадња се огледа у едукативно-афирмативном приступу, интернационализацији и промоцији младих новосадских музичара и њихових колега из других европских престоница: некадашња престоница – Печуј (2010), будућа престоница – Пловдив (2019) и аустријски град кандидат за титулу престонице – Санкт Пелтен (2024).
Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић нагласио је важност подизања капацитета институција кроз програмско оснаживање, у циљу пружања доприноса и прилагођавања циљевима и принципима концепта пројекта Нови Сад 2021 – За нове мостове.

 –  За Фондацију је од изузетне важности стварање могућности за афирмацију и промоцију младих уметника, као и услова за развој публике, представљањем нових узбудљивих градских концертних простора који културне садржаје чине приступачним свима –  истакао је Миленковић и позвао све да посете Новосадски џез фестивал 2017. године. 
    Уредница и извршна продуценткиња фестивала Весна Каћански нагласила је да ће се  први дан главног програма реализовати у Новосадском позоришту, 15. новембра, када ће наступити џез оркестри: Трио AFIUM (Печуј, Мађарска), Grossmutterchen Hatz & Klok (Санкт Пелтен, Аустрија) и Карагеоргиев квартет (Пловдив, Бугарска). Новосадски џез фестивал свој главни програм наставиће  у Српском народном позоришту, од 16. до 18. новембра, како је рекла Каћански нагласивши да је велики утицај на програм фестивала и ове године имао Адам Клем. 
    Она је додала и да ће после сваке вечери бити приређен џем сешн, омиљени програм многих Новосађана, који уједно представља значајно искуство младим музичарима. Први наступ овогодишњег фестивалског програма у Српском народном позоришту резервисан је за Новосадски биг бенд који предводи диригент Федор Вртачник. Он је казао да ће се концерт састојати из две целине – промоција новог ЦД-а овог оркестра „Поларис“, објављеног под покровитељством Града Новог Сада, а у другом делу наступиће америчка певачица Дениз Кинг. Она ће представити модерне аранжмане композиција из свог редовног репертоара.- Овај фестивал великим чини и то што ове године на програму имамо два биг бенда. Не верујем да се многи велики фестивали могу да подичити том чињеницом – рекао је Вртачник. Басиста Владимир Самарџић, који је остварио интернационалну каријеру, наступиће у два наврата. Најпре, као спољни сарадник Биг Бенда, с којим је ове године често свирао, а други наступ подразумеваће представљање Самарџићевог ауторског пројекта, остварен са нашим музичарем Ненадом Гајином који живи и ради у Паризу, саксофонистом Фелипеом Салесом и бубњарем Мокхтаром Самбом.
     Урош Шећеров, члан Савета фестивала, а ове године и учесник Новосадског џез фестивала, нагласио је да га радује чињеница што ће ове године на фестивалу први пут наступити велики број српских музичара који су европске и светске звезде. Додао је да ће у сарадњи са Јасном Јовићевић, на овогодишњем Новосадском џез фестивалу 16. и 17. новембра бити одржана радионица, где ће полазници имати прилике да сазнају шта је Free Jazz. Потом, другог дана ове радионице, биће приказане музичке скулптуре Владимира Лабата, у студију за арт интегралну импровизацију на Поповици, чије се музицирање базира на аликвотним тоновима.У оквиру главног програма, подсетимо, наступиће чувени бубњар Били Кобам са својим квинтетом, италијански пијаниста Антонио Фарао, уз нашег бубњара Владимира Костадиновића, квартет саксофотнисте Мигела Зенона, Трио Душана Јевтовића, састав Кека Форнарелија, трио Курта Розенвинкела са италијанским басистом Дариом Деидом, што представља highlight овогодишњег фестивала и Биг бенд РТС-а уз тромбонисту Семјуела Блејзера.
Цена појединачне улазнице за концертно вече у Новосадском позоришту  је 400,00 динара. У Новосадском позоришту се појединачне улазнице продају само 15. новембра. Време продаје од 11 до 20 часова. Цена појединачних улазница за концертне вечери у Српском народном позоришту износи 800,00 динара. Време продаје од 11 до 20 часова. Претпродаја улазница почиње 3. новембра 2017. Цена комплета улазница  за све четири вечери износи 2.300,00 динара.
Пријаве за радионице врше се путем званичног сајта Новосадског џез фестивала www.novisadjazzfestival.rs

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.