Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/03/2018
Утисци са Дивана
23/03/2018

У четвртак, 22. марта 2018. године, одржан је Диван o теми ,,Мењамо просторе’’. Грађанима су изнете идеје и смернице о конкурсу за уређење малих јавних простора, а у исто време позвани су да изнесу своје идеје и потребе на ову тему.

Окупљеним Новосађанима обратили су се Марек Шивак из организације „Пестуј простор” („Неговање простора“) из Плзења, Република Чешка, Вера Голубовић из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, Слободан Јовић испред Друштва архитеката Новог Сада и Даница Јововић Продановић из организације БИНА – Београдска интернационална недеља архитектуре.

Марек Шивак представио је примере добре праксе и разменио искуства о реализацији сличних конкурса у европској престоници Плзењ 2015. ,,Програм смо започели  једноставним позивом јавности: пошаљите нам предлоге и идеје за места која захтевају пажњу у смислу пројеката мале и средње размере у јавним просторима… Све то радили смо са циљем како би се грађани активирали и да би се смањио број људи који се стално поводом нечег жале, а нису спремни да ураде нешто позитивно по том питању,’’ рекао је Шивак.

Слободан Јовић указао је на значај дијалога са грађанима: ,,У граду се мењају процеси којима се доносе одлуке, тако што се кренуло са сазнавањем конкретних потреба корисника – грађана. Поред тога, коначно имамо разне нивое комуникације – са грађанима комуницира и струка, али и доносиоци одлука у граду односно, управе’’.  Јовић је указао и на развој свести Новосађана кроз овај дијалог, о томе шта представља квалитетан животни простор у градској средини.

Вера Голубовић нарочито је нагласила важност континуитета бриге о тим јавним просторима који ће се средити на основу пристиглих идеја: ,,Изузетно је важно одржавање тих простора и ми смо уверени да ће грађани имати потпуно другачији однос према томе. Драго ми је што смо са Фондацијом развили најразличитије облике сарадње – како решавањем проблема кроз дијалог са грађанима, тако и реализацијом пројеката и конкурса. Ово је још један начин да сазнамо шта наши суграђани мисле о различитим приступима решењима јавних простора, да чујемо њихове потребе и жеље’’.

Даница Јововић Продановић поделила је искуства организације БИНА у реализацији сличних пројеката на територији Београда и изразила задовољство што кроз сарадњу са Фондацијом ,,Нови Сад 2021’’ добијају прилику да примере добре праксе преселе и у Нови Сад. Присутнима је приказан и филм који је настао у оквиру европског пројекта „Градови дељења: креативни подстицај“ чији је учесник и БИНА. Кроз непосредне активности, 7 градова централне и југоисточне Европе грађанима ће приближи став да су укључивање и међусобна сарадња неопходни за стварање угодног и вредног градског окружења.

У наредном периоду (почетак априла) Фондација ће организовати и Инфо дане на територији града и Зоне 021 (Сремски Карловци, Ириг, Беочин) ради промоције конкурса микрогрантинга, односно процедура за доделу малих грантова удруженим грађанима за уређење малих јавних простора.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.