Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/05/2016
Верујте у капацитете свог града!
04/05/2016

Ирена Крегар Шегота, саветница за међународну сарадњу Градског већа за културу града Ријеке и Извршна координаторка пројекта ,,Ријека 2020” посетила је Нови Сад и том приликом смо разговарали о значају Европске престонице културе.

 

Како је дошло до кандидатуре Ријеке за Европску престоницу културе?

Била сам једна од особа које су градоначелинку предложиле ту идеју, део тима који је лобирао. Сматрали смо да би за Ријеку било веома значајно да понесе ту титулу и свакако сам изузетно задовољна што нам је градоночелник дао подршку.

 

Посла је било много, који је био први корак?

Први корак је био окупљање и дефинисање ресурса, да видите са којим људима и средствима можете припремити тако велики пројекат. То је захтеван процес који има две фазе, предодабир и одабир. За обе фазе морате припремити две пријавне књиге, мобилисати полтичаре и грађане, информисати их и придобити за пројекат. Под ресурсима подразумевам цео креативни капитал који морате окупити јер ви морате изнети једну оригиналну визију и сагледати на који ће се то начин ваш град уз помоћ овог пројекта развијати.

 

Како је јавност реаговала на прве активности које сте спроводили?

Јавност у Ријеци је била прилично скептична, људи нису довољно упознати са пројектом, нису довољно упознати шта се од града који се кандидује очекује. Но, веровали су да пројекат може пуно донети граду. Међутим, у првој фази нису мислили да Ријека има велике шансе, поготово када су чули да се Дубровник пријављује, а он већ јесте Европска престоница културе са богатом културном баштином. Европску престоницу културе не добија се само због онога што јесте, већ због нове визије града и оригиналности онога што нудите. Ми смо од почетка веровали да имамо нешто ново да понудимо!

 

Колико и на који начин су се грађани укључили у сам процес креирања концепта?

Ми смо јако пуно учинили да се грађани укључе. Њих пре свега треба информисати о каквом се пројекту ради, а то смо учинили кроз низ јавних консултација, округлих столова и информативних догађаја. Укључили смо уметнике, основне школе и вртиће са намером да направе микро пројекте који би показали како би Ријека могла да изгледа 2020. године. Исто тако, грађани, а пре свега културно- креативни сектор је био позван да поднесе пројектне идеје и своја размишљања о томе шта би смо требали изнети у Fнашој пријавној књизи.

 

Каква су очекивања културних радника и грађана, а шта су реалне могућности које сама Титула носи?

Очекивања су пре свега да град постане видљивији са више културних програма, као и да се реализују одређени инфраструктурни пројекти како би град добио један нови полет, атмосферу и већи број туриста. Културни и креативни сектор очекује боље прилике за рад у култури, у смислу бољих простора, финансија и капацитета. Сви заједно очекујемо да ће овај пројекат подстаћи нови развој града, довести до једног новог заједништва и једне нове, ведрије атмосфере која нам свима недостаје на Балкану.

 

Шта бисте поручили Новосађанима?

Да подрже тим који припрема кандидатуру, то је један изузетно захтеван посао у којем им је подршка потребна. И још нешто, важно је да верују у капацитете свог града.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.