Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/06/2019
Водич за унапређење приступачности у установама културе: Култура доступна свима
12/06/2019

Како би установе културе и њихови садржаји били једнако доступни свима, па тако и особама са инвалидитетом, деци и старијим особама, у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у сарадњи са стручњацима, израђен је „Водич за унапређење приступачности установа културе са смерницама и препорукама за остваривање стандарда“.

Водич се бави проблеме приступачности, која врло често, како је показала анализа, није довољно добро протумачена и чији се стандарди не примењују у потпуности, што је од велике важности за јавне установе које остварују свакодневан контакт са грађанима као својом публиком.

„У Новом Саду постоји знатна разлика у степену остварености стандарда приступачности, што смо утврдили анализом приступачности културних установа. Превазилажење архитектонских баријера, адаптација објеката и опремање технологијом је обавеза и задатак коме се мора посветити велика пажња. Унапређење комуникације са свим грађанима, односно публиком, је реалан циљ који се може постићи едукацијом запослених и усвајањем норми“, рекла је Мирјана Исаков из ШОСО „Милан Петровић“, која је радила на изради Водича.

Осим ње, својом стручношћу Водичу су допринеле и Снежана Николић из Савеза слепих Војводине, Милеса Милинковић из Креативно афирмативне организације ПАРНАС и Марија Вребалов, саветница за приступачност.

У оквиру Водича, који има своје штампано и електронско издање, представљене су смернице којима би установе културе требало да се воде и омогуће особама са инвалидитетом, деци и старијим особама приступ, не само по питању несметаног кретања, већ и визуелну приступачност, приступачност публикација, програма, интернет презентација и других садржаја.

„С обзиром на то да је обавеза институција да примене стандарде приступачности, ова публикација треба да послужи као један од алата помоћу којих ће се планирати, реализовати и проверавати оствареност стандарда и омогућити равноправно укључивање свих грађана у културни живот Града Новог Сада, а читаће се и у другим градовима.“ истакла је Исаков.

Издавање овог Водича и анализе, која му је претходила, део је Акционог плана културног развоја Града Новог Сада за период 2019 – 2020. године. Градска управа за културу у сарадњи са Тимом за приступачност кроз сарадњу са установама културе предложиће наредне кораке које ће оснивачи финансирати кроз редовна финасирања установа.

Водич за унапређење приступачности установа културе можете погледати на линку: https://bit.ly/2IeHxgs 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.