Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/11/2018
Започела реализација пројекта „Voice painting“
26/11/2018

Пројекат „Voice painting“ један је од пројеката који је добио средства за реализацију током јавног конкурса за приступачност Фондације „Нови Сад 2021“ који је расписан у априлу 2018. године са циљем јачања капацитета јавних установа културе са седиштем на територији Града Новог Сада и општинама Ириг, Сремски Карловци и Беочин.

Основна идеја пројекта је да се снимањем аудио књига савремена дела домаћих писаца учине доступним слепим и слабовидим особама. Уз консултације са Савезом слепих и слабовидих и Градском библиотеком Нови Сад 10 књига (пет наслова литературе за децу и младе и пет књига за одрасле) биће снимљене са најмање два гласа професионалних спикера (мушки и женски), уз адекватну пост-продукцију.

Пројекат реализује КЦ „Младост“ Футог у две паралелне пројектне активности, од којих је прва едукација запослених о теми приступачности, а друга је продукција садржаја. Прве едукативне активности започете су током овог месеца, а 19. новембра одржана је прва едукативна сесија у Историјском архиву Града Новог Сада. Едукацију су одржали Марија Вребалов и  мр Милица Мима Ружичић – Новковић из Центра Живети усправно. 

Према подацима Савеза слепих и слабовидих Војводине, у Војводини има око 3 500 особа слепих и слабовидих (у Србији 13 000), међу којима је 150 младих. Аудио издања књига савремених домаћих писаца нису у великој мери заступљена у библиотеци Савеза слепих Војводине, те ће реализацијом пројекта постати доступна слепим и слабовидим особама, унапредити квалитет њиховог живота (својеврсна „библио“ терапија), али и обогатити аудио-фонд библиотеке Савеза слепих и слабовидих Војводине.

Реализација програма за приступачност спроводи се у оквиру пројекта „Доступна уметност 2021“ чији је основни циљ побољшање квалитета живота у јавним просторима. Активности у оквиру овог програма послужиће као модел установама како да прилагоде своје културне садржаје свима.

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.