Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/06/2019
Ворхол из угла Уроша Ђурића у Европској престоници културе
18/06/2019

Отац или принц поп-арта, како је назван у медијима, веровао је да свако има 15 минута славе, а његових 15 минута траје већ више од пет деценија. Шта је Ендија Ворхола учинило славним зачетником револуционарне уметности Новосађани имају прилике да виде до 25. јуна у оквиру изложбе „Аndy Wаrhol“ док ће 21. јуна у 19 часова бити организовано посебно стручно вођење кроз изложбу са нашим познатим уметником Урошем Ђурићем.

Изложба је постављена у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада (Дунавска 29) и отворена за посетиоце у периоду од 10 до 18 часова. Улаз је слободан.

Стручно вођење кроз изложбу део је програмске платформе „Тврђава мира“ иза које стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а кустос ће бити Урош Ђурић, мултимедијални уметник, трагач у квизу „Потера“, Анђео из култног филма „Ми нисмо Анђели“ који је, по својој свестраности у уметности и сам сличан самом оснивачу поп-арта Ендију Ворхолу.

Поставка обухвата 48 Ворхолових дела, као што су чувене сериграфије „Мерилин Монро“ (Marilyn), „Мао“, „Кемпбел супа“ (Campbellˊs soup), као и дело „Брзи клизач“ (Speed Skater) које је било симбол такмичења у брзом клизању на Зимским олимпијским играма у Сарајеву 1984. године.

Енди Ворхол имао је жељу да разбије предрасуде о елитној уметности и омасови је, односно приближи је свима, због чега његова дела представљају спој авангардног и комерцијалног.

Сматрао је да није могуће изразити се кроз само један медији, па се тако бавио различитим уметничким формама: перформанс, филмска продукција, видео инсталација и писање, а оно што га је највише истицало било је комбиновање класичне и мејнстрим естетике.

Из своје уметничке Фабрике (Тhe Factory studio), студија у Њујорку у ком је стварао, Ворхол је променио 20. век, а, осим Мерилин Монро, његове музе биле су многе познате личности: Елизабет Тејлор, Елвис Присли, Мик Џегер, Џеки Кенеди, Мухамед Али, али и Еди Сеџвик.

Принц поп-арта, који је једном приликом изјавио да уметници нису ништа посебно, већ да је уметност посао као и сваки други и даље има огроман утицај на уметност, моду, музику, филм. Његова слава не јењава, а многима је и сам постао инспирација.

„Тврђава мира“ је четврта програмска платформа пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која афирмише Нови Сад као симбол мира, заједништва и толеранције. До 7. јула у оквиру платформе биће одржано 20 догађаја – концерата, изложби, пројекција филмова, позоришних представа, а Нови Сад ће 28. јуна добити и споменик мира „Оне даy…“ који је креирала светски позната мултимедијална уметница Јоко Оно.

Цео програм можете пронаћи на линку и на друштвеним мрежама пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.