Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/07/2018
Фондација „Нови Сад 2021“ представља 9 уметности на OPENS Youth Fair-у
09/07/2018

На предстојећем 7. OPENS Youth Fair-у који се одржава 10. и 11. јула на 3 локације у Новом Саду, Фондација „Нови Сад 2021“ представља разноврсан програм за младе кроз концепт интерактивних радионица којима ће представити 9 уметности. Садржаји за младе Новосађане упаковани су у радионице које ће се током манифестације одржавати на штанду Фондације на Тргу слободе од 18 до 22 часа.

Први дан резервисан је за музику, филм и стрип, плес и позориште, а други за архитектуру, сликарство и вајарство, као и књижевност. Све радионице водиће стручњаци из области, а идеја је да управо подстицањем младих за учешће у интерактивним радионицама, Фондација „Нови Сад 2021– Европска престоница културе“ скрене пажњу на важност подизања културне свести и подстицања креативности код младих како бисмо 2021. године, године када се обележава година културе у нашем граду, били спремни да „живимо“ и оживимо културне капацитете града пуним интензитетом.

 

Програм

Уторак, 10.07.2018.   

ПЛЕС

Радионицу креативног плеса води Миа Инић, плесни педагог и кореограф и Татјана Штрицки, чланица „ДАНС ансамбла“.

Идеја: откривање нове димензије невербалне комуникације и подстицање личног израза кроз креативни плес.

МУЗИКА

Радионицу води Марина Адамов Стојадиновић, композитор, самостална уметница и председница „Академије забаве и уметности О&М“ са сарадницама Дуњом Деурић (музички педагог и диригент) и Ирином Арсенијевић (вокални солиста, YouTube лице).

Идеја: тестирање слуха, отворени микрофон, увежбавање трогласа, разговор о музици и инструментима.

ФИЛМ    

Интерактивна радионица коју води Милан Инић (YouTube канал Yasserstain).

Идеја: „Ask me anything“ – питања и одговори, представљање процеса настанка You tube емисије.

СТРИП

Јован Гверо упознаће учеснике радионице о врстама стрипа, процесу настанка стрипа, а присутни ће имати прилику и да разговарају са ауторима стрипа.

ПОЗОРИШТЕ  

Испред позоришне трупе „Држ’ не дај“, радионицу води дипломирана глумица и драмски педагог Соња Лештар.

Идеја: У фокусу радионице је позориште, вежбе импровизације, интеракција је постигнута кроз квиз са посетиоцима, а награда за најбоље биће карте за представу “Држ’- не дај” која ће се одиграти у септембру у Новом Саду.

 

Среда, 11.07.2018.

СЛИКАРСТВО И ВАЈАРСТВО

Удружење грађана „Студио Мано“ и Дејана Нешовић, дипл.сликар, и Миа Стојановиц, дипл.вајар, за посетиоце Youth Fair-а организују радионицу на тему „Путовања-моја инспирација“.

Идеја: упознавање са различитим сликарским материјалима и рад са глином  – откривање могућности да се изразе што креативније, маштовитије и смелије.

АРХИТЕКТУРА

Радионицу воде Драгана Пилиповић и Даниела Димитровска испред Центра за сценски дизајн, архитектуру и технологију Факултета техничких наука.

Идеја: креирање просторне композиције (макета) од различитих материјала попут картона, папира, фолије, жица.

КЊИЖЕВНОСТ

Радионица се реализује уз помоћ Градске библиотеке у Новом Саду

Идеја: Поред поставке књига познатих новосадских аутора и аутора који су писали о Новом Саду, поставке књига за децу, интерактивни део програма конципиран је као казивање изабраних прозних одломака и стихова за децу, младе и одрасле, првенствено из опуса Мирослава Антића (као књижевног симбола Новог Сада), али и других писаца.

Поред дешавања на Тргу слободе, догађај ће се одржати и у Католичкој порти и OPENS канцеларији (Лазе Телечког 2) под слоганом „Летња авантура стартује са више узбуђења“.

 

Погледајте цео програм манифестације.

 

Организатори OPENS Youth Fair-a су, под покровитељством Града Новог Сада, Туристичке организације Града Новог Сада, EXIT TIM-а, уз подршку организације OPENS2019, Фондације „Нови Сад 2021“, и пријатеља манифестације Fortuns, Музичке омладине Новог Сада, Страда, Барменс, П.К. Адреналин, Удружење Фришка гора, која организује City Jam, Convers и Ноћни базар, припремили садржајно богат програм за посетиоце.

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.