Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/02/2016
Започета израда Стратегије развоја културе као важан део кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021.
25/02/2016

Активности на изради Стратегије развоја културе града Новог Сада, као незаобилазног дела кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021, представљен је данас у Свечаној сали Градске куће.

 

DSC_5601ps

 

Стратегија је важно полазиште за процес кандидатуре јер ће обликовати суштински важне делове финалне апликације којом ће се Нови Сад такмичити за престижну титулу, али ће исто тако одредити и даљи развој културе и после 2021. године. Према речима Вање Вученовића, члана Градског већа за културу: ,,Стратегија се ради на период  од десет година, од 2016. до 2026. године, и подразумева партиципацију целокупне јавности, пре свега културне, у њеном доношењу. Тај документ ће нам битно олакшати вођење културе у Граду и изражаваће став већине у културној јавности“.

 

DSC_5534ps
Вања Вученовић, члан Градског већа за културу Града Новог Сада

 

Према речима Немање Миленковића, Председника Организационог одбора Нови Сад 2021, стратегија јесте једна од значајних сегмента кандидатуре, исто тако као и подршка свих нивоа власти, како у суштинском, тако и у финасијском смислу, као и партнера на овом пројекту. „Кључне захтеве Европске комисије смо, у кратком временском року решили. Започет је процес доношења Стратегије, обезбедили смо подршку Владе на челу са премијером, која је кандидатуру Града подржала као национални пројекат, добили смо подршку Министарства културе и Мисије Србије при Европској унији, као и бројних градова који су били носиоци те титуле“.

Он је такође истакао да приступ кандидатури не треба да буде „све или ништа“. „Циљ кандидатуре није да одговори на све изазове са којима се носи неки град, па тако и Нови Сад, већ да омогући напредак у оним деловима који буду постављени као циљеви у стратегији, па тиме и у финалној апликацији са којом ће се Нови Сад такмичити за Европску престоницу културе“. закључио је Миленковић.

 

DSC_5566ps
Немања Миленковић, Председник Организационог одбора Нови Сад 2021

 

Горан Томка, члан истраживачког тима који ради на креирању Стратегије развоја културе Града Новог Сада, оценио је да културна политика у Србији мора да се мења по угледу на развијене земље у којима је она заснована на чињеницама, проблемски настројена и представља значајан термин друштвеног развоја: ,,Истраживање смо започели на самом почетку године, и анкета обухвата 600 грађана, установе културе и циљне организације, али и Управу за културу. Настојимо да почетком априла имамо прелиминарне резултате истраживања што ће бити прва дијагностика стања у култури, а након тога морамо видети како да се уочени проблеми реше. На серији радионица покушаћемо да заједнички дођемо до најбољих модела – рекао је Томка. Он је такође нагласио да доношење Стратегије неће бити крај, већ  ће њена примена бити од суштинског значаја, а у том процесу очекује учешће свих релевантних чинилаца културе. Томка је такође упутио јавност на сајт bazakulture.rs где се може приступити свим информацијама о истраживању, дати сугестија, али и испунити упитник за грађане, што је већ самоиницијативно учинило 150 Новосађана.

 

DSC_5608ps
Горан Томка, члан истраживачког тима који ради на креирању Културне стратегије Града Новог Сада
Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.