Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/03/2018
Започета реконструкција старе Свиларе
28/03/2018

У четвртак 22. марта 2018. године, започети су радови на реконструкцији објекта некадашње „Свиларе“, на углу Косовске и Улице Павла Стаматовића. Овим је и званично почело стварање Културне станице „Свилара“ Фондације ,,Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Споменик индустријског наслеђа нашег града, постаје Културна станица Алмашког кварта захваљујући пре свега великом интересовању грађана за обнављање објекта старе „Свиларе“, показало је спроведено мапирање и истраживање. Поред тога, било је пресудно и апсолутно разумевање пројекта од стране градоначелника Милоша Вучевића и других надлежних институција. Доносиоци одлука препознали су потенцијал културе и креативних индустрија Новог Сада и почели са стварањем све већег броја прилика за њихово остварење. Члан градског већа за културу, господин Далибор Рожић, изјавио је овим поводом: ,,Заиста је од изузетног значаја за град што ће овај објекат индустријског наслеђа Новог Сада, који се налази у Алмашком крају, постати културни кварт, намењен различитим културним садржајима и активностима. Привођење таквој намени, једног од најстаријих објеката индустријског наслеђа, представља добру праксу и модел по којем се руководе развијене земље које препознају културу као покретача укупног развоја заједнице’’. Рожић је истакао и следеће: ,,Улажемо у културну инфраструктуру, отварамо нови простор за културни активизам, и доприносимо децентрализацији културе, и приближавању културних програма грађанима, а све то предвиђа и Стратегија културног развоја Града Новог Сада. Настојимо да се културом бавимо систематски и на свеобухватан начин, али и визионарски, јер циљ нам је да годину остварења престижне европске титуле, коју смо освојили заједничким и преданим радом, дочекамо на најбољи могући начин’’.

У октобру 2017. године ревитализацију новог културног кварта на Подбари најавио је и директор Фондације, Немања Миленковић, поводом обележавања три века Алмашког краја у Новом Саду: ,,Фондација „Нови Сад 2021“ ствара још једно културно језгро у ком се на истом простору школују будући продуценти, дизајнери светла, звука и програмских садржаја, где позоришни радници реализују уметничку продукцију креирајући елементе сценског дизајна, ствараће се и шансе за нове уметнике и културне раднике, као и продукти културе намењени ангажованој новосадској публици’’ истакао је Миленковић. Наиме, на углу улица Алмашке и Павла Стаматовића у непосредном окружењу још једног објекта индустријског наслеђа, „Свиларе’’, налазе се простор депоа и радионице Српског народног позоришта и огранак Академије уметности Универзитета у Новом Саду, што све заједно са реновираном културном станицом, представља огроман потенцијал.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.