Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/05/2015
Застани и запази – упознајмо Нови Сад кроз фотографију и текст и учимо једни од других
09/05/2015

У четвртак, 7. маја отворена је интерактивна, партиципативна и едукативна изложба Stop’n’spot (Застани и запази) у Католичкој порти, у Новом Саду, која ће бити постављена до 15. маја. Реч је о пројекту који се спроводи у оквиру припрема нашег града за подношење кандидатуре за Европску престоницу културе 2021. године. Ова изложба пружа посетиоцима један нови доживљај Новог Сада, као и нов и занимљив начин упознавања његове прошлости и историје. Фотографије налик стриповима оживљавају мање познате или заборављене приче, легенде, мистерије, знаменитости, занимљиве чињенице и скривене чари Новог Сада.

Захваљујући QР кодовима на фотографијама, сваки пролазник има прилику да приступи сајту, где се могу прочитати опширније информације о фотографисаним местима, али и могућност да ступе у контакт са другим суграђанима и да заједно започну „заборављену туру“ Новим Садом. Оно што је посебно интересантно – грађани имају могућност да допуне информације својим успоменама и сећањима, које их везују за одређено фотографисано место, али и да предлаже будуће заборављене новосадске локације.

Пројекат је, сам по себи, својеврсна градска и виртуелна тура, која приказује културно-историјско богатство Новог Сада, које је мање познато, недовољно промовисано, заборављено или потцењено. Ова тура је почетак најзначајнијег пута упознавања сопствених вредности, не само да бисмо их постали свесни, него да бисмо научили да их делимо, односно како бисмо их на пригодан начин представили Европи. Она приказује град као мали-велики град за који многи верују да им је у потпуности познат, а у себи крије урбане културне, историјске и архитектонске доживљаје. Она доприноси да се ова места и многа друга својом промоцијом чвршће уграде у локални идентитет града и његових грађана.

Пројекат се реализује у склопу припреме кандидатуре града Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године. Он је замишљен као едукативни и партиципативни програм, који позива грађане да се активно укључе, не само истражујући локације које су, кроз пројекат приказане већ и допуњујући га својим сазнањима, искуствима, утисцима, причама и успоменама о истим. На тај начин, делећи информације и знање, грађани имају прилику да се кроз интеракцију упознају и образују једни друге. Пројекат је отворен за посетиоце свакога дана од 9 до 21 час. Очекујемо вас – oткључајмо своје успомене и поделимо их!

Пројекат Застани и запази је настао на летњој школи за менаџмент и уметност коју је прошле године организовао Дунавски биро у Улму, у Немачкој. Аутор пројекта Александра Стајић освојила је награду Гете института, у виду финансијске подршке реализацији овог пројекта.

Више информација о самом пројекту можете пронаћи на сајту пројекта и Фејсбук страници Stop’n’Spot.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.