Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/12/2022
Заставе будућности у финалу избора за најбољи европски фестивал
16/12/2022

Након номинације чак три фестивала у организацији пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, као и гласања публике и чланова жирија који чине најистакнутије личности из света музичке индустрије у Европи, фестивал Заставе будућности нашао се у најужем избору за Европске фестивалске награде које ће 18. јануара бити додељене у холандском граду Гронингену.

Фестивал Заставе будућности ће се у категорији најбољег омладинског фестивала такмичити са још четири догађаја – фестивалима Mittelyoung из Италије, Rhizovention из Аустрије, румунским VIBE фестивалом и чувеним данским Roskilde фестивалом.

Фестивал Заставе будућности одржан је од 28. до 30. априла у новосадском Дистрикту, у оквиру програмског лука Будућност Европе, представивши енергију младих људи кроз савремену музику, стваралаштво и активизам. Током три дана, више од 8.000 људи имало је прилику да посети укупно 66 изложби, 37 концерата, четири изложбе, пет позоришних представа и циркуска извођења, а на фестивалу је гостовало укупно 190 уметника и уметница из 18 европских земаља.

У најужој конкуренцији за најбоље европске фестивале су и новосадски EXIT фестивал, који се поново такмичи за титулу најбољег великог европског фестивала, Арсенал који је у финалу избора за најбољи мали фестивал, те No Sleep Festival, у конкуренцији за најбољи фестивал на затвореном простору.

У својих 16 категорија, Европске фестивалске награде одају признање фестивалима и појединцима који померају границе у организацији догађаја, здрављу и безбедности, друштвеној свести и одрживости.

Дванаесто издање доделе Европских фестивалских награда биће одржано 18. јануара 2023. у De Oosterpoort, културном центру у Гронингену, у Холандији.

Фото: Јелена Ивановић, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.