Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
конкурс за јачање локалне уметничке сцене

Објављено:

25/07/2020
Затворен Јавни конкурс за јачање локалне уметничке сцене
25/07/2020

Јавни конкурс за јачање локалне уметничке сцене, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, завршен је 24. јула 2020.

Конкурс је намењен суфинансирању уметничких пројеката, а одабрани апликанти ће по пројекту добити максимално 150.000 динара.

Области које је обухватио конкурс су:

  • Сценске и извођачке уметности – музика, позоришна уметност, класичан балет и савремена игра (стваралаштво, продукција, интерпретација);
  • Ликовне, примењене, визуелне уметности, дизајн и архитектура (стваралаштво, продукција);
  • Програми везани за филмску уметност и остало аудио-визуелно стваралаштво, дигитално стваралаштво и мултимедије;
  • Остала извођења културних програма и културних садржаја (мјузикл, циркус, пантомима, улична уметност и слично).

Право учешћа на конкурсу имала су:

  • правна лица – удружења грађана и друге организације регистроване за обављање делатности из области културе и уметничког стваралаштва са седиштем на територији Града Новог Сада и „Зоне 021”, осим установа културе и других организација чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина Војводина или јединица локалне самоуправе, односно правна лица која обезбеђују средства за обављање послова и остваривање циљева из наведених извора.
  • физичка лица – уметници, културни радници и лица која самостално обављају уметничку или другу делатност у области културе и уметничког стваралаштва, са пребивалиштем или боравиштем на територији Града Новог Сада и „Зоне 021”.

Средства за реализацију овог конкурса обезбеђена су у Финансијском плану Фондације у укупном износу од 4.000.000,00 динара

Циљеви пројекта „Уметници.Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница кутлуре” јесу јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе, као и развој публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.