Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/01/2023
Завршава се изложба која је обележила целу годину Европске престонице културе
25/01/2023

Нови Сад је испратио титулу Европске престонице културе, а сада се завршава и изложба која је обележила читаву ту историјску годину и привукла велику пажњу не само Новосађана и Новосађанки, већ и туриста из Србије, региона, па и Европе, инспирисана достигнућима великог светског научника Милутина Миланковића – „Време и васељена“, др Душана Јововића и професора др Александра Петровића.

Управо је „Време и васељена“ поставила нове стандарде визуелне уметности и померила границе новомедијског израза на овим просторима, кроз пројекат Европске престонице културе, од свечаног отварања 13. јануара 2022. па у наредних више од годину дана. Иако се изложба затвара, започета идеја наставља да живи кроз изложбу „Милева: Ми смо стена“, у реконструисаном делу Музеја Града Новог Сада, која је и затворила годину титуле Европске престонице културе.

Јововић каже да је изложба „Време и васељена” постављена као уметничко филозофски експеримент који је по реакцијама публике, али и стручне јавности, у потпуности успео.

„Мени је као уметнику изведени дијалог између посетилаца и оног шта сам направио у простору био најбитнији и све врсте емоција које су смењивале и развијале на ова три нивоа унутар Студија М. Поносан сам на то што смо поставили један посебан уметнички концепт који је публика препознала и наградила титулом најпосећеније изложбе у Србији у прошлој години”, рекао је др Душан Јововић.

Кроз холограм, новосадски глумац Александар Гајин, оживео је лик Милутина Миланковића, поздрављајући посетиоце свакодневно све до 31. децембра 2022. године, када се Гајин нашао и у улози правог кустоса кроз изложбу и све присутне повео на јединствено путовање. Како Гајин истиче, уласком у свет ове изложбе, човек као да улази у безвременост и једну посебну илузију.

„Дефинитивно је дело које утиче на сва наша чула, мултимедијално, занимљиво и интелигентно компоновано. Готово да би се могло рећи да се улази у један мета позоришни простор у коме је посетилац изложбе, глумац. Како сам и сам, у једном тенутку био део овог чина, неко време провео у том простору изолован, могао сам да осетим и емотивну димензију изложбе, кроз осећања стрепње, страха, запитаности, и олакшања. Човек се осети мален у том простору, мален као у васељени. Понукала ме је да истражујем, може ли се од једног уметничког дела тражити више?”, пита се Александар Гајин.

Редовни кустоси у Студију М Анђелко Ђукић и Дарко Стантић кажу да је изложба направила пун круг, те да је у том кругу времена, са њима прошло хиљаде посетилаца.

„Са многима смо пролазили поставку више пута и док смо их упознавали са изложбом, упознавали смо и њих саме, њихове животе и искуства. Након годину дана, затварамо врата изложбе у којој су се људи смејали, плакали, којој су се дивили и којој су се враћали. Сви у својим временским процепима, колосецима и раскорацима, људи су проналазили себе у пројекцијама, текстовима, огледалима, а тражили су светлост“, рекли су Ђукић и Стантић.

Изложба отворена до 31. јануара 2023. године

Сви заинтересовани, изложбу могу погледати до 31. јануара 2023. од уторка до суботе, од 12 до 20 сати у Студију М. Улазнице се могу купити на билетарници Студија М, по цени од 300 динара за појединачне посете, 200 динара за групне посете (више од петоро људи), док породична улазница износи 1000 динара. Деца до седам година не плаћају улаз.

Фотографије: Владимир Величковић, Марко Пудић

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.