Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Kaleidoscope of Culture ended завршен калеидоскоп културе

Објављено:

12/10/2020
Завршен Калеидоскоп културе: Нови Сад даје пример нових културних пракси
12/10/2020

Трећи Калеидоскоп културе, који је завршен 9. октобра у Новом Саду, поставио је нове стандарде културне праксе, успешно комбинујући продукцију програма уживо и њихов пренос онлајн.

завршен калеидоскоп културе

У протеклих пет недеља, од 4. септембра до 9. октобра, које је обележило пет различитих врста уметности: архитектура, књижевност, визуелна, примењена и извођачка, Калеидоскоп културе, упркос пандемији, успео је да окупи нека од најзначајнијих европских имена из света књижевности и дизајна, као и да подигне капацитете локалне сцене, са новим приступом садржајима и њиховој реализацији. То потврђује и опера „Риголето” која је први пут изведена на отвореном, уз видео пројекцију и то испред Чешког магацина, у сарадњи са најстаријим театром у Србији – Српским народним позориштем.

Захваљујући томе што је Нови Сад као Европска престоница културе међу првима у време пандемије покренуо производњу и продукцију нових садржаја који су пласирани онлајн, кроз мрежу културних станица и уз локалне уметнике, спремно је дочекан и Калеидоскоп културе, у оквиру ког су разноврсни програми стигли чак до 200 хиљада људи на друштвеним мрежама. Поред тога, програми Калеидоскопа културе преношени су и на телевизијским и радијским каналима јавних сервиса – Радио телевизији Србије и Радио телевизији Војводине.

Дизајн павиљон, испред новосадског гиганта модернистичке архитектуре, СПЕНС-а, у оквиру недеље примењене уметности затворио је овогодишњи Калеидоскоп културе. На изложби, коју је конципирала и кустоски уредила ПДП конференција, представило се више од 70 аутора и ауторских колектива из 26 земаља из домена дизајна, али и примењене уметности. Међу њима су били прослављени немачки Bureau Borsche, чувени италијански Studio Mut, вишеструко награђивани графички дизајнер Erich Brechbühl и други.

У недељи књижевности први пут је у Србији одржана Ноћ књижевности, затим својеврсно Књижевно јутро на Најлону, а Калеидоскоп културе је повезао велика имена савремене књижевности као што су Дејан Тиаго Станковић, Исабел Вери, Лоран Сексик, Барби Марковић, Вероника Мурек, Слободан Тишма, Александар Гаталица, Ласло Блашковић, Фрањо Петриновић, као и младе наде домаће књижевности Машу Сеничић и Радмилу Петровић.

Недеља визуелне уметности отворила је врата једног од најстаријих националних уметничких музеја у Србији, Галерије Матице српске, где је публика имала ретку прилику да се упозна са њеним приватним колекцијама, док је у недељи извођачке уметности Корзо, који се иначе одржава на једном од главних новосадских булевара, ове године поклонио публици широм света онлајн концерт једног од најбољих светских клавирских дуа – ЛП Дуа. Овог пута, бина је била Петроварадинска тврђава код чувеног сата, а концерт је за 24 сата погледало око две хиљаде људи, док је тај број порастао на 10.000 за само четири дана.

Све је започело мултимедијалним спектаклом, на простору некадашњег Великог Лимана, који је био место сусрета индустријског наслеђа Новог Сада и модерног стваралаштва, кроз културу заједништва, учешћем Српског народног позоришта, Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра „Инфант”, Битеф театра, Шабачког позоришта, театра Мимарт, уметничко-продукцијског колектива Каркатаг, Обнова филм феста, слободних уметника из некадашње „Кинеске четврти”, те студената са смера за Сценски дизајн Факултета техничких наука.

Четири дана свечаног отварања кроз уметничко-програмски концепт „Лиман 5” била су увод у пет недеља програма, на различитим, несвакидашњим локацијама у граду и у културним станицама, али и онлајн, пружајући на тај начин посетиоцима прилику да изаберу и створе сопствени калеидоскоп културе.

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.