Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/07/2019
Завршена Лотрекова изложба – Алмашки крај одисао француском културом
23/07/2019

На препуном платоу културне станице Свилара протеклог викенда је, уз предавање и ванвременску музику Едит Пјаф, завршена изложба радова француског уметника Анрија де Тулуза Лотрека, а посетиоци су и те последње вечери стрпљиво чекали, због велике гужве, да погледају његова дела.


Велико интересовање за изложбу и пратеће програме, није владало само последње вечери. Скоро месец дана, од 3. до 20. јула, културна станица у Алмашком крају одисала је духом Француске и угостила скоро 4.000 посетилаца, чиме новосадска Свилара наставља да доприноси развоју културних садржаја у том делу града.
Изложба је завршена уз причу о Лотрековим звездама, личностима које су чиниле ноћни живот Монмартра и које су Лотреку биле инспирација. То је било треће стручно предавање, односно вођење кроз изложбу, које је приредила историчарка уметности и кустоскиња Галерије Матице српске, Ивана Растовић.


За прва два стручна вођења, 6. и 13. јула, такође су били задужени историчари уметности и кустоси из Галерије Матице српске, Станислава Јовановић и Никола Ивановић. Кроз прво стручно вођење представљено је Лотреково време, односно новине које је оно донело, попут индустријске и техничке револуције, као и нових места за забаву Парижана, на којима је Лотрек проводио највише времена. Тема другог стручног вођења била је Лотрекова револуција у уметности и како је уметник брисао све границе – родне, класне, расне.

Дух Француске у филмовима, музици, стрипу

Кустосирања су била само део девет пратећих програма у оквиру изложбе.

Посетиоци су у Свилари имали прилике да уживају у различитим музичким жанровима. Најпре је, у оквиру изложбе, било организовано вече музике из париских кафеа, али у техно аранжману. Новосадски бенд „Klo klo“ побринуо се да сјајном свирком донесе атмосферу француских кабареа, док су за звуке џеза били задужени одлични Даниел Беја и „French Jazz Band“.

Пратећи програм обухватио је и пројекције документарног филма о Лотреку, као и вишеструко награђиваног француског филма „Серафина“ који тему генијалности у сликарству испитује из женског угла.

У шетњу Паризом посетиоце је повела чембалисткиња и оперска редитељка, Софија Перовић, у оквиру предавања „Душа Монмартра“, која је говорила и о Лотрековој оригиналности.

Какав је Лотреков утицај на модерну уметност, конкретно на стрип, то је била тема дискусије са публиком, коју је водио Јован Гверо, један од водећих личности новосадске стрип сцене, посебно се осврнувши на стрип инспирисан Лотреком „Кућа (бордел) муза“ аутора Градимира Смуђе.

За занимљиве садржаје нису остали ускраћени ни најмлађи Новосађани, који су се у оквиру радионице „Ох ла ла…та дивна Француска“ упознали са техникама прављења колажа, а тема њихових радова била је, наравно, Француска.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.