Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Завршена манифестација Дани Печуја у Новом Саду

Претходна три дана Новосађани су имали прилику да се упознају са делом шаренолике културе Печуја која почива на хиљадугодишњој традицији, али и да се упознају са бенефитима које је град-побратим Новог Сада остварио на основу титуле Европске престолнице културе коју је понео 2010. године.
Манифестација је завршена јуче на Тргу слободе атрактивним наступом женског хора Béla Bartók. Наиме, чланице овог хора су после одржаног концерта у Синагоги, са четири стране стигле на Трг слободе и одржале мини-концерт. Био је то својеврстан flashmob који је обрадова све присутне Новосађане на централном градском тргу.
Чланице хора Béla Bartók у центар су дошле са четири стране као што новосадски пројекат Европске престонице културе има своја четири симболична моста и зове се „За нове мостове“, односно „4 new bridges“. Први од мостова који се гради је мост Нада који за циљ има промоцију јавних простора и културних капацитета, а концерт хора Béla Bartók управо је одржан у јавном простору.
Током манифестације Дани Печуја у Новом Саду одржана је изложба „Живот Печуја“ на којој је приказано како је град Печуј обогатио свој културни и свакодневни живот од када је постао Европска престонице културе 2010. године, одржани су још и концерти вокалне групе Vivát Bacchus, бенда Daniel Speer Brasdance, а са Бошком Крстићем, писцем из Суботице и гостом печујског програма писаца 2008. године, одржан је разговор о „Легенди о чуварима Азура“, док на обали Дунава, на Рибарцу одржана је дегустација печујско-вилањских вина.
Тимови пројеката Печуј 2010 и Нови Сад 2021, као и градови-побратими Печуј и Нови Сад, до сада су имали одличну сарадњу и реализовали бројне заједничке пројекте. На крају манифестације Дани Печуја, из оба тима стижу најаве да су већ у припреми нови пројекти који ће се реализовати у наредним годинама, а посебно током 2021. године када ће Нови Сад, верујемо са великим успехом, бити Европска престоница културе.

Галерију фотографија ове манифестације можете погледати овде.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.