Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
академија уметности у новом саду

Објављено:

12/07/2021
Новосадска Академија уметности победник конкурса за излагање на националном павиљону Арс Електронике
12/07/2021

Предстојећи Калеидоскоп културе, који ће бити одржан од 2. септембра до 8. октобра 2021. године у Новом Саду, удружиће снаге са најпрестижнијом европском институцијом за развој и експерименте на пољу трансмедијске уметности и нових ликовних медија, Арс Електроником. Тим поводом, одржан је конкурс за излагање на павиљону Арс Електронике у Креативном дистрикту на Великом Лиману, а победничко решење „Врт”, као део пројекта „Разлике“, дала је Академија уметности у Новом Саду.

На јавном конкурсу тим Академије уметности и њихов пројекат пружили су, по оцени комисије, најбоље решење за национални павиљон који ће бити организован током Калеидоскопа културе у објекту 11 у Креативном дистрикту. Тим у саставу: Константин Ђуричковић, Јелена Гајиновић, Александар Дангузов и Едвард Винтерс, уз руководиоца пројекта, редовног професора Академије уметности, др Горана Деспотовског, предложили су идејно решење „Врт”, као део постојећег пројекта Академије уметности „Разлике”.

„Разлике“ су пројекат Академије уметности који постоји од 2005. године и који је израстао из идеје увођења ваннаставних активности у којој студенти и професори Департмана ликовне уметности Академије уметности у Новом Саду истражују у пољу уметничког и стваралачког деловања. Реализација пројекта се одвија на годишњем нивоу, активно кроз дискусије и изложбе ангажованих професора и студената учесника. Сви учесници се могу изразити кроз практичне радове и теоријске садржаје који обухватају савремену уметничку праксу.

Пројекат је отворен за креативни сусрет различитих и другачијих уметничких, друштвених, социјалних и политичких форми изражавања у циљу истраживања области социјалне, економске, културне и политичке вредности разлика. Значај пројекта „Разлике” заснива се на својеврсном сједињавању свих уметничких области и учествовању сва три департмана Академије уметности и њиховој међусобној интеракцији.

Одлуку је донела конкурсна комисија у саставу: др Сања Којић Младенов, историчарка уметности – председница комисије, Станислав Дрча, мастер уметник нових ликовних медија и Добривоје Ерић, историчар уметности.

Победничко решење одабрано је на основу критеријума интердисциплинарности и трансмедијалности у разради дела и заступљености савремених уметничких пракси и нових форми изражаја; оригиналности, уникатности и креативности у идејном решењу; економичности, рационалности и изводљивости, те успешног одговора на задату тему Арс Електронике – „A New Digital Deal”. Арс Електроника потврдила је учешће и партнерство са пројектом „Нови Сад – Европска престоница културе” и у години титуле, 2022. године.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.