Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/10/2023
Финале Калеидоскопа културе – почиње недеља књижевности
09/10/2023

Након спектакуларног отварања на Корзу и у Дистрикту, несвакидашњих уметничких поставки и перформанса, до сада невиђених изложби, готово две хиљаде људи на предавању светског архитекте, новосадски Калеидоскоп културе сада улази у своју завршницу и пету недељу посвећује књижевности. Тако у Нови Сад, у оквиру последње недеље актуелног Калеидоскопа културе посвећеној књижевности, стижу Мухарем Баздуљ, Милица Вучковић, Даница Вукићевић, Јасминка Петровић и Олгица Пушић Угрнов.

Најзначајнија регионална имена у једној вечери

Добитник неколико књижевних и новинарских награда, међу којима су „Станислав Сташа Маринковић“ дневног листа „Данас“ те „Богдан Тирнанић“ Удружења новинара Србије, Мухарем Баздуљ, је писац, новинар и књижевни преводилац. Објавио је велик број књига, највише романа и збирки прича. Добитница НИН-ове награде за роман 2022. године Даница Вукићевић члан је Српског књижевног друштва и бави се писањем, књижевном критиком и есејистиком. Милица Вучковић докторирала је на студијском програму Примењене уметности и дизајн, а до сада је издала три књиге од којих је за једну добила Виталову награду за најбољи роман.

Muharem Bazdulj
Foto: Petar Milošević

Ова три велика имена у свету књижевности спојиће једно књижевно вече када ће се у оквиру овогодишњег Калеидоскопа културе одржати књижевни разговори баш са њима. Тако ће Новосађани и Новосађанке имати прилику да слушају разговоре са неким од најчитанијих регионалних писаца у суботу 14. октобра у новосадском Дистрикту са почетком у 19 часова.

Програми за децу и родитеље у Културној станици Млин

Последњу недељу овогодишњег Калеидоскопа културе, посвећену књижевности, отвориће предавање намењено родитељима деце узраста од шест месеци до седам година. Уз практичне савете педагошкиње, родитељи ће спознати колико је читање важно за развој детета, на шта да обрате пажњу приликом избора књиге, као и на који начин да понуде детету књигу. Откриће како да се књигом играју, а да са друге стране науче дете да књига није играчка.

Педагошкиња Олгица Пушић Угрнов одржаће у уторак 10. октобра у 18 сати у Културној станици Млин предавање за родитеље „Како се од књиге и уз књигу расте”.

Izmenjeno u Lumia Selfie

Исте вечери најпознатија српска ауторка књига за децу и младе, чија су дела преведена на готово 30 језика, али и адаптирана за представе и филмове (филм „Лето када сам научила да летим”), дружиће се са најмлађом публиком у Културној станици Млин. У недељи књижевности шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду, одржаће се разговор са књижевницом Јасминком Петровић у уторак, 10. октобра, у Културној станици Млин, са почетком у 19 часова.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан. Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.